Hotely na Slovensku musia ročne platiť tisíce eur navyše

NETKY.SK • 21 Február 2017, 09:57 • 2 min
Hotely na Slovensku musia ročne platiť tisíce eur navyše

BRATISLAVA - Podľa analýzy KPMG, ktorú si nechal vypracovať Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky vyplýva, že slovenské hotelové prevádzky platia za licencie za audiovizuálne diela najviac v Európe.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku 13.091 eur, v Česku 6243 eur, v Rakúsku 5240 eur a v Nemecku 4780 eur. To je poplatok za televízne a rozhlasové vysielanie, ktorý musel za uplynulý rok zaplatiť v jednotlivých krajinách typický štvorhviezdičkový hotel so 150 izbami.

 

Vyberanie poplatku má na Slovensku na starosti občianske združenie LITA. Organizácia tvrdí, že výber je potrebný, pretože "Autori nie sú platení pravidelnou mesačnou mzdou. Príjmom autorov sú odmeny za rôzne spôsoby použitia ich diel," povedala pre denník Hospodárske noviny hovorkyňa občianskeho združenia LITA Paulína Ondrušová Matúšková.

 

Podľa majiteľov hotelov a reštaurácii LITA zneužíva svoje monopolné postavenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies