Viac ako 70 percent Slovákov súhlasí s podporou kastrácie zvierat samosprávami

NETKY.SK • 20 Máj 2021, 09:10 • 2 min
Viac ako 70 percent Slovákov súhlasí s podporou kastrácie zvierat samosprávami

BRATISLAVA - Približne 73 percent Slovákov súhlasí, aby štát a samosprávy podporovali kastračné programy psov a mačiek.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výskumu agentúry Focus uskutočnenému v dňoch 18. – 26. novembra 2020 na vzorke 1 004 respondentov, ktorý si objednalo občianske združenie Sloboda zvierat. V tlačovej správe o tom informovala Silvia Čaňová, koordinátorka kampaní Slobody zvierat.

 

img

S tým, aby štát a samosprávy finančne podporovali kastračné programy pouličných psov a mačiek rozhodne skôr súhlasilo 73,2 percenta opýtaných. S výrokom „Aby sa predchádzalo premnoženiu psov a mačiek, mali by majitelia svoje zvieratá kastrovať“ rozhodne a skôr súhlasilo 75,3 percenta respondentov. Výrazne túto možnosť podporovali vysokoškolsky vzdelaní ľudia (81,5 percenta).

 

Prečítajte si tiež: Tragédia v Indii! Blesk pravdepodobne zabil stádo 18 slonov, vrátane mláďat

Sloboda zvierat pripomína, že prijať opatrenia proti rozmnožovaniu zvierat ukladá majiteľom zákon, avšak veľmi vágne. „Zákon o veterinárnej starostlivosti ukladá držiteľom zvierat povinnosť prijať opatrenia, ktoré zabránia úniku zvieraťa, jeho neplánované alebo nežiaduce rozmnožovanie. Kastráciu žiaden právny predpis na Slovensku, na rozdiel iných štátov Únie, napr. Belgicka, explicitne nepožaduje,“ konštatuje organizácia.

Kastrácia je pritom podľa Slobody zvierat jediným humánnym a účinným nástrojom manažmentu populácii spoločenských zvierat. „Namiesto kastrácie držia majitelia svoje sučky zatvorené vo voliérach, kôlňach, garážach a na reťaziach, túlajúce sa psy sa zasa stávajú obeťou autonehôd alebo sú nebezpečné pre svoje okolie,“ tvrdí Pavla Dugovičová, predsedníčka Slobody zvierat. Pripomína, že na vidieku sa nechcené šteňatá a mačatá naďalej topia a kruto usmrcujú napriek tomu, že je to trestný čin.

Sloboda zvierat dodáva, že premnoženie zvierat v konečnom dôsledku riešia len občianske združenia. A to buď kastráciami, alebo starostlivosťou o nechcené zvieratá v útulkoch. Občianske združenie v roku 2020 len v Bratislave prijalo 2 148 zvierat, pôvodným majiteľom sa ich vrátilo 800 a osvojených bolo 1 250 zvierat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies