Francúzsko, Nemecko a Čína sa snažia obnoviť rokovania o jadrovej dohode s Iránom

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 08:06 • 2 min
Francúzsko, Nemecko a Čína sa snažia obnoviť rokovania o jadrovej dohode s Iránom

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a čínsky prezident Si Ťin-pching sa zhodli, že by mali pokračovať s rozhovormi o oživení jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Podľa nich je pre rokovania otvorené „okno príležitosti“.

slovakia

left justify in out

Traja vodcovia spolu v pondelok hovorili prostredníctvom videokonferencie. Zhodli sa na potrebe pokročiť v rokovaniach, aby bolo možné dosiahnuť dohodu „čo najskôr“ a zabrániť riziku šírenia jadrových zbraní, uviedol francúzsky najvyšší predstaviteľ. Hovoril anonymne v súlade s obvyklými postupmi predsedníctva.

 

„Musíme to urobiť teraz, aby sme sa vyhli ďalším hrozbám voči stabilite v regióne," povedal spomenutý predstaviteľ a dodal, že cieľom tohto odkazu je povzbudiť vyjednávačov po mesiacoch nepresvedčivých rozhovorov.


Štáty ako Rusko, Čína, Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Irán, ktoré sú zostávajúcimi stranami v dohode, sa počas šiestich kôl rozhovorov vo Viedni usilovali vyriešiť otázky opätovnej účasti Spojených štátov a toho, ako sa Irán vráti k dodržiavaniu dohody. Posledné kolo rozhovorov sa skončilo 20. júna. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa začnú ďalšie rozhovory.

 

Súvisiaci článok: Svetové mocnosti chcú obnoviť rozhovory o iránskom jadrovom programe

Dohoda z roku 2015 je zameraná na to, aby zabránila Iránu vo vývoji zbraní, o čo Teherán podľa svojich vyjadrení nemá záujem. V roku 2018 bývalý americký prezident stiahol USA z dohody, ale súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden oznámil, že sa k nej chcú vrátiť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nový izraelský premiér vyzval svetové mocnosti, aby s Iránom nevyjednávali o návrate k nukleárnej dohode

Francúzsko a Nemecko informovali, že trojica lídrov sa v pondelok zhovárala aj o vzťahoch Európskej únie a Číny, medzinárodnom obchode, ochrane klímy a biodiverzity a spolupráci v boji proti pandémii ochorenia COVID-19.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies