Hospital Catering Solutions, ktorá dodáva jedlo do nemocníc odmieta, že by bola schránkovou firmou

NETKY.SK • 10 December 2014, 09:08 • 2 min
Hospital Catering Solutions, ktorá dodáva jedlo do nemocníc odmieta, že by bola schránkovou firmou

BRATISLAVA - Spoločnosť Hospital Catering Solutions s.r.o (HSC), ktorá vystupuje v medializovanej kauze týkajúcej sa predražených tendrov na dodávanie stravy do štátnych nemocníc, odmieta, že by bola schránkovou firmou. Spoločnosť taktiež tvrdí, že v tendroch, v ktorých sa zúčastnila, postupovala vždy samostatne bez akejkoľvek dohody s inými subjektmi, ktoré sa týchto tendrov zúčastnili s ňou.

slovakia

left justify in out

HCS bola podľa svojho konateľa Františka Mészárosa založená, podnikala a podniká podľa platných slovenských zákonov. "Za akcionárskou spoločnosťou Kanebo Investments stojí známy a nezávislý nemecký investor Karl Heinz Hauptmann, ktorý investuje do rôznych projektov v strednej a východnej Európe a dlhodobo sa pripravoval na investície na Slovensku," reaguje spoločnosť. Tá zároveň odmieta akékoľvek obvinenia z porušenia zákona,  manipulácie verejnej súťaže či "tichej kartelovej dohody".

 

O stratégii ponúk a cenotvorbe podľa spoločnosti rozhodovali vždy výhradne štatutárne orgány. "Pán Peter Bittó je najatý ako profesionálny prevádzkový manažér, odborník na problematiku rekonštrukcií a prevádzkovania nemocničného stravovania s dlhoročnými skúsenosťami. HCS ho po úspechu v súťaži najala, aby správne a efektívne zrealizovala vysúťaženú zákazku. Jeho angažmán v iných, konkurenčných spoločnostiach nie je prekážkou, pretože jednotlivé realizácie projektov spolu nesúvisia a nekolidujú. Koncesnú zmluvu s FN Trenčín podpisoval na základe plnej moci od konateľa spoločnosti," uviedol Mészáros s tým, že spoločnosť odmieta aj tvrdenia o zvýšených nákladoch nemocnice v Trenčíne.

 

Denník SME v spolupráci s Transparency International zistil, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Firmám platia za dodávku stravy, pričom jej cena na deň pre pacienta sa v tendroch pohybuje od 8,3 do 10,8 eura. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia za stravu pre pacientov platia o polovicu menej.

 

Denník ďalej upozornil, že do súťaže o dodávku stravy sa prihlásili personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxemburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies