Hornonitrianski baníci fárali aj počas vianočných sviatkov

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:36 • 2 min
Hornonitrianski baníci fárali aj počas vianočných sviatkov

Hornonitrianski baníci fárali aj počas vianočných sviatkov

slovakia

left justify in out

Baníci akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), fárali aj počas vianočných sviatkov s výnimkou Štedrého dňa. Počas celého roka totiž pracujú v trojzmennej nepretržitej prevádzke a striedajú sa priamo na pracovisku. Dôvodom sú špecifiká a bezpečnosť banskej prevádzky na produktívnych pracoviskách. Dôležitý je totiž nepretržitý postup stenových porubov, ktoré by pri dlhšej prestávke banské tlaky mohli zatlačiť a zdeformovať výstuže i techniku.
      Aby vedenie spoločnosti umožnilo baníkom pracujúcim v nepretržitej prevádzke prežiť sviatočné chvíle spoločne s rodinami, v podzemí troch baní na hornej Nitre v Bani Cigeľ, Bani Handlová a Bani Nováky upravilo im pracovný cyklus. Počas Štedrého dňa a sfárali do podzemia, krátko pred šiestou hodinou, len na rannú zmenu. Bežnú 9,5-hodinovú pracovnú dobu skrátili o dve hodiny, aby baníci mohli z baní odísť o 14.00 h a mali dostatok času pripraviť sa na sviatočné chvíle. Atmosféru sviatočných dní mohli naplno využiť baníci z druhej a tretej zmeny, ktorí mali voľno. Počas ostatných vianočných dní potom už fárali podľa harmonogramu. Podobne to bude v posledný deň roku na Silvestra, informovala hovorkyňa HBP Adriana Siváková.
      Na Nový rok baníci zasa nesfárajú na rannú zmenu. Prevádzka na produktívnych pracoviskách na ťažbe a razení bude obnovená až v druhej zmene. Rovnaký pracovný režim platí aj pre zamestnancov úseku úpravy a triedenia uhlia. Avšak aj počas voľna musia byť v podzemí pracovníci inšpekčnej služby, ktorí kontrolujú stav pracovísk.
      HBP sú najväčšími producentmi hnedého uhlia na Slovensku. V tomto roku plánujú vyťažiť 2.030.000 ton hnedého uhlia. Najväčšia časť je určená na výrobu elektrickej energie a tepla v Elektrárni Nováky. Vzhľadom na pretrvávajúci zvýšený záujem obchodných partnerov a obyvateľov o triedené druhy uhlia robia v zimnom období maximum pre uspokojenie požiadaviek zákazníkov. Približne 40 % slovenských domácností, ktoré vykurujú svoje príbytky uhlím, využíva uhlie z  baní na hornej Nitre. V novembri úpravári vyexpedovali 8756 ton triedeného uhlia a v decembri by to malo byť ďalších 4700 t. Ročná produkcia triedeného uhlia za rok 2010 by mala dosiahnuť objem takmer 53.000 ton, dodala Siváková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies