Ktoré krajiny budú platiť za plyn v rubľoch?

NETKY.SK • 27 Apríl 2022, 17:29 • 2 min
Ktoré krajiny budú platiť za plyn v rubľoch?

VIEDEŇ – Viedeň akceptovala ruské podmienky týkajúce sa novej schémy platieb za plyn, uviedol rakúsky kancelár Karl Nehammer.

slovakia

left justify in out

„My, rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV, sme akceptovali platobné podmienky, to isté urobili v Nemecku. To bolo pre nás dôležité, a preto aj samotný Putin počas nášho rozhovoru ubezpečil, že plyn sa bude aj naďalej dodávať a že sa dá platiť aj eurami. Táto situácia sa u nás nezmenila,“ povedal šéf vlády na tlačovej konferencii.

 

Ministerka energetiky krajiny Leonore Gasslerová zase potvrdila, že plyn bol a je do Rakúska dodávaný bez prerušenia. Dodala, že bez dodávok paliva z Ruska v tomto roku nebude možné naplniť skladovacie priestory pred zimou, Viedeň sa však snaží o diverzifikáciu zdrojov.

 

Gazprom ráno 27. apríla oznámil úplné zastavenie dodávok pre bulharskú spoločnosť Bulgargaz a poľský PGNiG z dôvodu odmietnutia platiť za suroviny v rubľoch.

 

Od 1. apríla začalo Rusko prijímať platby za plyn z tzv. nepriateľských krajín. Podľa nariadenia prezidenta musí Gazprombank otvoriť špeciálne účty v mene a rubľoch. Kupujúci prevedie požadovanú sumu na prvý účet v mene uvedenej v zmluve, banka ju predá na Moskovskej burze a pripíše ruble na druhý účet. Práve z neho prebehne vyrovnanie s Gazpromom za dodané suroviny. Ako povedal Putin, Moskva bude vnímať odmietnutie platby v rubľoch ako nesplnenie zmluvných záväzkov.

 

Maďarsko tiež oznámilo, že je pripravené platiť za ruský plyn v rubľoch. Minister zahraničných vecí Peter Sziijártó uviedol, že úradom sa podarilo nájsť riešenie.  Poznamenal, že dohoda, podpísaná maďarskou spoločnosťou CEEnergy a ruským Gazpromexportom, umožňuje zmenu platobnej meny.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies