Homosexuáli vyšli do ulíc napriek zákazu Gay Pride

NETKY.SK • 28 September 2013, 18:14 • 2 min
Homosexuáli vyšli do ulíc napriek zákazu Gay Pride

BELEHRAD - Desiatky aktivistov bojujúcich za práva sexuálnych menšín v piatok v noci vyšli do ulíc srbského Belehradu, aby protestovali proti zákazu usporiadania tradičného pochodu Gay Pride.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa zhromaždili aj pred kanceláriou premiéra Ivicu Dačiča a následne zavítali pred parlament, informuje spravodajský portál srbskej vysielacej stanice B92. Pochod Gay Pride sa mal uskutočniť v sobotu, vláda ho však pre obavy o bezpečnosť účastníkov zakázala.

V posledných dvoch rokoch srbské úrady pochod zakázali tesne pred jeho začatím, pretože podľa nich bezpečnostné riziko bolo príliš vysoké. Podľa zákona tak však musia úrady urobiť 24 hodín pred začatím podujatia. V roku 2010 na pokojný pochod ľudí inej sexuálnej orientácie zaútočili extrémisti. Výsledkom bolo 150 zranených, väčšinou policajtov, a škody vo výške viac ako milión eur.

Srbsko stále zostáva konzervatívnou krajinou v postoji k homosexuálnym osobám. Silný vplyv v krajine má aj pravoslávna cirkev. Tá odmieta pripustiť uznanie homosexuálnych sobášov a úrady neuznávajú ani registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Dianie v balkánskej krajine pozorne sleduje aj EÚ, ktorej členom sa Srbi chcú stať. Brusel násilie a intoleranciu voči menšinám tvrdo odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies