Hollande nazval streľbu v redakcii satirického týždenníka teroristickým útokom

NETKY.SK • 7 Január 2015, 13:29 • 2 min
Hollande nazval streľbu v redakcii satirického týždenníka teroristickým útokom

PARÍŽ - "Teroristickým útokom" nazval francúzky prezident Francois Hollande dnešnú streľbu v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorá si vyžiadala 11 obetí. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Francúzsko podľa nej zároveň zvýšilo stupeň pohotovosti v krajine na najvyššiu úroveň. Hollande, ktorý navštívil miesto útoku, dodal, že "v uplynulých týždňoch bolo zmarených niekoľko teroristických útokov" v krajine. Na dnes je v súvislosti s útokom naplánované aj mimoriadne zasadanie francúzskeho kabinetu.
     

Redakciu Charlie Hebdo prepadli dnes dvaja ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi. Streľba si vyžiadala 11 mŕtvych a desať zranených. Stav piatich zranených je vážny. Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na dvoch vozidlách, uviedla polícia.  
     

K útoku sa podľa agentúry Reuters vyjadril aj britský premiér David Cameron. "Vrahovia v Paríži sú ohavní. Stojíme po boku francúzskeho ľudu v boji proti terorimu a ochrane slobody tlače," uviedol na svojom oficiálnom konte na sociálnej sieti Twitter.
     

Satirický týždenník na Twitteri naposledy zverejnil karikatúru lídra džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího, pripomína spravodajská stanica BBC.
     

Sídlo týždenníka sa stalo terčom útoku zápalnými bombami aj v roku 2011 v súvislosti so zverejnením karikatúry proroka Mohameda na svojej titulnej strane, pripomína Reuters. Približne o rok neskôr magazín opätovne zverejnil hanlivé karikatúry proroka Mohameda, čím vyvolal odsúdenie zo strany moslimov vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies