Environmentálny fond poskytuje dotáciu na zatepľovanie verejných budov do výšky 400-tisíc eur na jednu žiadosť

NETKY.SK • 10 Január 2023, 11:20 • 2 min
Environmentálny fond poskytuje dotáciu na zatepľovanie verejných budov do výšky 400-tisíc eur na jednu žiadosť

BRATISLAVA - Environmentálny fond (EF) pomáha riešiť energetickú krízu a poskytuje finančnú podporu formou dotácie na zatepľovanie verejných budov až do výšky 400-tisíc eur na jednu žiadosť.

slovakia

left justify in out

O dotáciu môžu žiadať obce, príspevkové a rozpočtové organizácie zriadené obcou, samosprávne kraje, príspevkové a rozpočtové organizácie zriadené samosprávnym krajom a právnické osoby, ktorých zriaďovateľom je envirorezort. Informovala o tom v tlačovej správe vedúca oddelenia komunikácie a propagácie EF Tamara Lesná.

Cieľom je podporiť obnovu verejných budov a prispieť k znižovaniu skleníkových plynov a znečisťujúcich látok v ovzduší. Žiadateľ môže okrem zatepľovania plášťa budovy a najvyššieho a najnižšieho podlažia či výmeny strechy, okien a dverí, žiadať aj o dotačný príspevok na modernizáciu, či výmenu zdroja tepla a jeho rozvodov. Sem patrí výmena kotla, fotovoltiky, solárnych panelov či tepelného čerpadla. Taktiež môžu žiadať o aplikáciu inovatívnych technológií na využívanie odpadového tepla, ochladzovanie a cirkuláciu vzduchu a iné opatrenia, ktoré bránia prehrievaniu budov, ako sú zelená strecha, či zelená stena.

Podmienkou dotácie je aj ochrana chránených živočíchov ako netopier, bocian biely, belorítka domová, dažďovník tmavý a iné, či už opatreniami na zachovanie hniezd alebo vytvorením nových miest na hniezdenie.

Podmienkou je päťpercentná spoluúčasť hradenia oprávnených nákladov žiadateľom. EF na spoluúčasť poskytuje podporu, ktorou je čerpanie výhodného úveru s fixovanými úrokmi 0,1 percenta počas celej doby splácania, bez založenia nehnuteľnosti alebo navyšovania dlhu obce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies