Holeček: Príchod Jaguaru je veľmi dobrou správou pre SR aj pre autopriemysel

NETKY.SK • 14 December 2015, 15:07 • 2 min
Holeček: Príchod Jaguaru je veľmi dobrou správou pre SR aj pre autopriemysel

BRATISLAVA - Príchod automobilky Jaguar Land Rover je veľmi dobrou správou pre Slovensko.

slovakia

left justify in out

"Už pred dvoma rokmi sme hovorili, že na Slovensku je priestor ešte pre jednu, dve, možno aj pre viac automobiliek. Je tu teda štvrtá automobilka, takže naša vízia sa naplnila," uviedol dnes pre TASR viceprezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Jaroslav Holeček v reakcii na piatkové (11. 12.) podpísanie investičnej zmluvy predstaviteľmi automobilky a vládou SR.

 

Po desiatich rokoch tak podľa neho prichádza ďalšia veľká investícia. "Sme preto radi, že táto investícia prichádza práve do automobilového priemyslu. Každá nová investícia do automobilového priemyslu prinesie preň ďalší rozvoj. Je to teda dobrá správa nielen pre Slovensko, ale aj pre automobilový priemysel," podčiarkol Holeček.

 

Podľa slov predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) je investícia automobilky Jaguar Land Rover na Slovensku najväčšou investíciou na európskom kontinente za posledných sedem rokov. Jej objem by mal dosiahnuť približne 1,4 miliardy eur. Zamestnanie by priamo v závode na Slovensku malo nájsť asi 2800 ľudí.

 

Vláda v súvislosti s investíciou schválila aj poskytnutie štátnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok v maximálnej výške 130 miliónov eur. "Aj keď sa toto číslo možno zdá byť vysoké, treba si uvedomiť, že ide len o 9 % z celkovej investície," priblížil 11. decembra Fico. Po rozhodnutí vlády príde na rad ešte proces ratifikácie a notifikácie Európskou komisiou a až následne vydá Ministerstvo hospodárstva SR rozhodnutie, ktorým vznikne spoločnosti nárok na investičnú pomoc.

 

Memorandum o porozumení s britskou spoločnosťou podpísala vláda 11. augusta tohto roka. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra.

Automobilka, ktorá patrí indickému koncernu Tata Motors, si vybrala slovenskú Nitru za miesto pre svoj nový závod s výrobnou kapacitou 300.000 vozidiel ročne. V krajine už majú svoje závody nemecký Volkswagen, juhokórejská Kia aj francúzska automobilka Peugeot.

 

Zo zverejneného investičného návrhu "Automotive Nitra Project" v rámci procesu EIA vyplýva, že nový závod pri Nitre s kapacitou 150.000 až 300.000 vozidiel ročne vytvorí 2000 až 4000 nových pracovných miest. Začiatok výstavby závodu sa očakáva v roku 2016, začiatok prevádzky v roku 2018 až 2019. Výmera plôch výrobného závodu bude predstavovať 200 až 300 hektárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies