Bill Gates investoval do prelomovej solárnej technológie

NETKY.SK • 5 December 2019, 19:17 • 2 min
Bill Gates investoval do prelomovej solárnej technológie

Americký miliardár Bill Gates sa rozhodol podporiť technológiu, ktorá vie premeniť slnečné svetlo na zdroj tepla, ktoré prekračuje 1000 stupňov Celzia. Verí, že môže týmto spôsobom nahradiť fosílne palivá.

slovakia

left justify in out

Jeden z najbohatších mužov planéty sa pridal k investorom stojacim za spoločnosťou Heliogen - prvou firmou, ktorá chce koncentrovať slnečné svetlo na teplotu, ktorá je dostatočne vysoká na to, aby poháňala ťažký priemysel bez emisií oxidu uhličitého.

 

Dokonca umožňuje prekročiť hranicu 1500 stupňov Celzia, čo už dokáže aj oddeliť vodíkové molekuly z vody - výsledkom je teda nefosílny plyn, ktorý môže ohrievať domovy, poháňať autá alebo zásobovať energiou továrne.

 

Zakladateľom a riaditeľom kalifornskej spoločnosti Heliogen je Bill Gross. V tlačovom vyhlásení uviedol, že jeho firma predstavuje technologický skok vpred v snahe skrotiť emisie z priemyslu i dopravy - tie tvoria 75 percent globálnej uhlíkovej stopy.

 

 

Ako to funguje?

 

Spoločnosť využíva chytré programy na to, aby koordinovala rozsiahly blok zrkadiel na jeden cieľ - tým vznikne teplota trikrát vyššia než u doterajších pokusoch o niečo podobné. Podľa Grossa poskytuje tento lacný proces, ako získať extrémne vysoké teploty, príležitosť, ako zmysluplne prispieť k vyriešeniu klimatickej krízy.

 

Zásadné je, že tieto dosiahnuté teploty sú dostatočne vysoké na to, aby sa pri nich dal bez problémov priemyselne vyrábať betón - a to bez použitia fosílnych paliv. Práve cement je celosvetovo tretím najväčším zdrojom emisií, hneď po rope a uhlí. Jeho produkcia pritom bude v budúcnosti rásť - vplyvom urbanizácie a ekonomického vývoja rozvojových krajín.

 

Ak by sa vyrábal rovnakým spôsobom ako doteraz, jeho produkcia by predstavovala veľkú hrozbu pre dosiahnutie cieľov Parížskej dohody, ktorá sa snaží udržať rast teplôt pod hranicou 1,5 stupňa.

 

 

Investori proti globálnej zmene klímy

 

Za Heliogenom stoja súkromní investori a podnikatelia, ktorí veria, že táto technológia môže zraziť emisie tých najväčších znečisťovateľov. Patrí medzi ne okrem Gatesa napríklad spoločnosť Neotribe alebo investičný fond Nant Capital miliardára Patricka Sonn-Shionga.

 

Gates oznámil, že je pyšný na to, že patrí medzi prvých podporovateľov tohto sľubného cieľa jedného dňa nahradiť fosílne palivá.

 

"Dnes sú priemyselné procesy, ktoré používame na výrobu cementu, ocele a ďalších materiálov, zodpovedné za viac než pätinu celkových emisií," povedal Gates.

 

"Tieto materiály sú všade okolo nás, ale my zatiaľ nemáme žiadne prelomové technológie, ktoré by nám dali ich bezuhlíkové varianty. Ak sa chceme dostať k nulovým emisiám, tak na nás čaká množstvo investícií," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies