Trump dostane vzácny dar: Holandský zberateľ mu chce odovzdať unikátnu americkú vlajku

NETKY.SK • 12 November 2018, 08:38 • 2 min
Trump dostane vzácny dar: Holandský zberateľ mu chce odovzdať unikátnu americkú vlajku

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandský zberateľ umenia Bert Kreuk chce odovzdať prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi vzácnu americkú vlajku z čias druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Ide o vlajku z bojového člnu, ktorý doviedol prvých amerických vojakov na pláž Utah počas spojeneckých vyloďovacích operácií v Normandii v roku 1944. Zberateľ ju chce odovzdať priamo do rúk Trumpa v prípade, ak americký prezident na budúci rok zavíta na návštevu Holandska.

 

 

Kreuk vlajku kúpil v roku 2016 na aukcii v Texase za 514.000 dolárov. Na zástave sú stopy po guľkách, čo je svedectvom toho, že posádku amerického výsadkového člnu počas vyloďovania ostreľovali Nemci brániaci atlantické pobrežie.

 

Vylodenie spojencov v Normandii zo 6. júna 1944 bolo jednou z najväčších operácii druhej svetovej vojny, ktorá významným spôsobom prispela k porážke nacistického Nemecka a zrejme aj ku skráteniu celého konfliktu.

 

Na budúci rok v júni sa Európania a Američania chystajú osláviť okrúhle 75. výročie tejto udalosti. Práve túto chvíľu chce holandský zberateľ využiť na odovzdanie vlajky Trumpovi. "Myslím si, že patrí Spojeným štátom. Je to symbol oslobodenia a jedna z najdôležitejších vlajok v americkej histórii," uviedol Kreuk v rozhovore pre holandskú televíziu NOS. Podľa jeho slov by Trump mal vlajku prevziať osobne, čím by si uctil "všetkých, ktorí bojovali a zomreli vo vojne".

 

 

Americký veľvyslanec v Holandsku Piet Hoekstra vyjadril nad zámerom zberateľa potešenie. Podľa jeho slov už vo veci prebiehajú rozhovory, v ktorých sa angažuje Biely dom i rezort diplomacie USA.

 

Holandský premiér Mark Rutte už minulý rok daroval Trumpovi kópiu tejto vlajky, čo opísal ako "osobitný dôkaz dlhodobých vzťahov" medzi Európou a USA.

 

Majiteľ by chcel Trumpovi vlajku odovzdať 5. júna 2019. Deň predtým ako Trump - spolu s ďalšími štátnikmi - oslávi vo Francúzsku 75. výročie invázie spojencov zo Dňa D.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies