Holandský súd zrušil zákon o uchovávaní dát

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 16:00 • 2 min
Holandský súd zrušil zákon o uchovávaní dát

AMSTERDAM - Holandský súd zamietol dnes zákon o uchovávaní dát. Podľa rozhodnutia zákon pomáha riešiť zločiny, zároveň však porušuje práva na súkromie používateľov telefónov a internetu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K podobnému rozhodnutiu dospel vlani v apríli aj najvyšší súd Európskej únie, ktorý zrušil legislatívu EÚ o zhromažďovaní dát. Súd argumentoval tým, že zákon bol príliš široký a neponúkal dostatočné záruky pre zachovanie súkromia.
     

Podľa holandského zákona boli telefónni operátori povinní uchovávať informácie o všetkých telefonátoch z pevných liniek a mobilných telefónov po obdobie jedného roka. Poskytovatelia internetového pripojenia museli informácie o používaní internetu svojimi klientmi uchovávať šesť mesiacov.
     

Podľa holandskej organizácie venujúcej sa ochrane súkromia rozhodnutie súdu "ukončí roky rozsiahleho porušovania súkromia" v krajine.
     

Holandská vláda po vlaňajšom rozsudku európskeho súdu oznámila, že zákon zmení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies