Pýtanie sa tejto otázky pomôže žiť lepšie a menej toho ľutovať

NETKY.SK • 7 August 2020, 7:9 • 2 min
Pýtanie sa tejto otázky pomôže žiť lepšie a menej toho ľutovať

Keby sa život podobal na film, bol by v ňom zastúpený hádam každý žáner, aký sa kedy zrodil. Nechýbala by komika, aspoň jedna romantická zápletka a či už sa to niekomu páči alebo nie, nezaobišlo by sa to ani bez drámy.

slovakia

left justify in out

Niečo o dráme
Na dráme je najhoršie to, že zasahuje väčšinou po okamihu šťastia, zaklope na dvere a zasadí nečakaný úder. Zanecháva po sebe spúšť v podobe raneného srdca a zničí to, čo sa jej ako prvé ponúklo do rúk. Prejavuje sa väčšinou podobne, využíva krik, odhalenia, urážky, sklamanie a čokoľvek, čo by sa dalo označiť prívlastkom zlé.

 

img

 

Nie, dramatickosť nemá v obľube snáď nikto, a preto je najlepšie vyvarovať sa jej. O tom, ako žiť tak, aby si neuchmatla nič z toho, čo jej nepatrí, hovorí Andy Stanley, populárny kazateľ a rečník, ktorý téme drámy venoval príhovor.

 


 

Dva druhy
Andy Stanley spomína dva druhy drámy a myslím, že s jeho jednoduchým ponímaním sa dá ľahko stotožniť. Niektorej dramatickej situácii sa nevyhne žiaden človek a to najmä v prípade, ak je vyvolaná členom rodiny. Druhá skupina je už ale spôsobená neuváženým konaním a vyhnúť sa jej zaiste dá.
 

Nie ako nemúdri
Stanley v kázni vychádza z pasáže, ktorú apoštol Pavol venoval cirkvi v Efeze.
"Prísne teda dbajte, ako obcujete, nie ako nemúdri, ale ako múdri. Vykupujte čas, lebo dni sú zlé. Preto nebuďte nerozumní, ale rozumejte, čo je vôľa Pánova."

 

Kazateľ sa odvoláva na text a rozvádza ho vysvetlením, že život je prepojený. Čokoľvek je dnes možné nazvať prítomnosťou, zajtra sa ukáže ako minulosť. Nijaká časť života sa nedá len tak oddeliť, veď aj tak sa každé minulé rozhodnutie ukáže ako správne či nesprávne v budúcnosti a jednotlivé súčiastky na seba budú nadväzovať.
 

"Táto otázka pomôže pri rozhodnutiach. A ak sa ju budeme pýtať, v budúcnosti toho budeme oveľa menej ľutovať. Tak ako tá otázka znie? Je to jasné. Čo by bolo múdre urobiť? Akú múdru vec môžem práve teraz urobiť?"
 

img

 

Nemárniť čas
Andy Stanley tiež brnká na citlivú strunu vzťahu a upozorňuje na čosi, čo síce môže zabolieť, ale nakoniec nielen ochráni, ale aj prinesie dobré ovocie.


"Prosím, nemeň svoj život kvôli niekomu, kto v ňom v budúcnosti nebude," hovorí kazateľ. Človek väčšinou dobre vie, kto je tou bytosťou, ktorá narobí veľa kriku, donesie obrovský vietor a zanechá stopu, v zajtrajškoch však miesto mať nebude. Je to predovšetkým ten, kto so sebou šíri nesprávny vplyv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona