Holandsko dodá zbrane Ukrajine na obranné účely, ak o to Kyjev požiada

NETKY.SK • 21 Január 2022, 14:51 • 2 min
Holandsko dodá zbrane Ukrajine na obranné účely, ak o to Kyjev požiada

BRUSEL/AMSTERDAM – Ak Ukrajina požiada Holandsko o pomoc s dodávkami zbraní na obranné účely, holandská vláda sa na túto žiadosť bude pozerať s pochopením. Uviedol to holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra v prejave pred poslancami parlamentu.

slovakia

left justify in out

O ministrovom vystúpení v piatok informoval spravodajský server DutchNews.nl, ktorý spresnil, že Holandsko už pracuje aj na vytvorení tímu kybernetických expertov, ktorí majú Ukrajine pomôcť vyrovnať sa s kybernetickými útokmi zo zahraničia. Podobným útokom pred týždňom (14. 1.) čelili ukrajinské vládne portály. Ukrajinské ministerstvo pre digitalizáciu v nedeľu vyhlásilo, že má dôkazy, že za rozsiahlym kybernetickým útokom na webové portály ukrajinských vládnych inštitúcií je Rusko.

 

img

 

Hoekstra spresnil, že okrem tejto pomoci Holandsko poskytlo aj dve bojové lietadlá F-35 pre sily rýchlej reakcie NATO so základňou v Bulharsku. Nový šéf holandskej diplomacie sa v pondelok (24. 1.) v Bruseli stretne s ďalšími ministrami zahraničných vecí EÚ, aby spolu prediskutovali krízu spojenú s navyšovaním počtu ruských jednotiek a vojenskej techniky v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Diplomati by sa mali dohodnúť na podobe spoločného balíka sankcií, ktorý uplatnia až v prípade, že Rusko opätovne napadne Ukrajinu. „Všetko naše úsilie je zamerané na deeskaláciu napätia prostredníctvom dialógu a diplomacie,“ uviedla v tejto súvislosti pred poslancami parlamentu holandská ministerka obrany Kasja Ollongrenová. Spresnila, že dialóg je v záujme všetkých strán, ale upozornila, že EÚ musí byť pripravená na možnosť, že tieto rozhovory zlyhajú.

 

img

 

Holandskí poslanci počas rozpravy s predstaviteľmi vlády uviedli, že sankcie EÚ by mali ruského prezidenta Vladimira Putina vyjsť draho, ak dá príkaz napadnúť Ukrajinu. Ako sankčné možnosti vnímajú odpojenie Ruska od medzinárodného bankového systému Swift a znemožnenie prevádzky plynovodu Nord Stream 2. Hoekstra však uviedol, že má obavy z uzavretia nového plynovodu, pretože 40 % dodávok plynu do EÚ pochádza z Ruska, čo nemožno „len tak nahradiť“.

 

Možno vás zaujme: V Anglicku zrušia väčšinu covidových opatrení



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies