Holandsko chce predať banku ABN AMRO

NETKY.SK • 23 August 2013, 16:48 • 2 min
Holandsko chce predať banku ABN AMRO

HAAG - Holandsko pripravuje kótovanie akcií zoštátnenej banky ABN AMRO a jej predaj ako celku. V piatok to uviedol holandský premiér Mark Rutte.

slovakia

left justify in out

"Dostaneme takú dobrú cenu, ako to len bude možné. Šanca, že predáme banku so ziskom, je nízka. Do roka sa rozhodneme, či je správny čas a medzitým požiadame ABN AMRO, aby sa pripravila na vstup na burzu," povedal Rutte. "Plán je predať ABN AMRO ako celok,“ dodal.

Banka ABN AMRO v druhom kvartáli oproti prvému štvrťroku evidovala pokles čistého zisku o 3 % na 402 mil. eur. Negatívne účtovné položky vyplývajúce zo zlých úverov a iných pohľadávok banky v dôsledku ekonomickej recesie stúpli o 292 mil. eur. Čisté úrokové výnosy však posilnili o 4 % na 1,36 mld. eur vďaka vyšším maržiam pri úveroch retailovej klientele aj firmám. Výnosy z poplatkov a provízii sa však nezmenili a zostali na úrovni 417 mil. eur.

Banku ABN AMRO v roku 2007 čiastočne kúpila belgická skupina Fortis, ale o rok neskôr ju holandská vláda zoštátnila v rámci núdzovej pomoci skupine Fortis. Vláda sa pripravuje na predaj banky. Väčší objem zlých úverov však poukazuje na to, pred akou náročnou úlohou vláda stojí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies