Nemecko pripravuje zmenu, voliť umožní aj duševne chorým ľuďom

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 07:16 • 2 min
Nemecko pripravuje zmenu, voliť umožní aj duševne chorým ľuďom

BERLÍN - Nemecká vláda chce odstrániť legislatívnu prekážku zabraňujúcu 82.000 ľuďom, ktorí majú pre svoje duševné ochorenie prideleného poručníka, voliť v spolkových a európskych voľbách v Nemecku.

slovakia

left justify in out

Vládou navrhnutá nová legislatíva vylúči z volebného zákona klauzuly hovoriace o tom, že ľudia s prideleným poručníkom, ktorý ich zastupuje vo všetkých oblastiach ich života, nemajú právo hlasovať vo voľbách. Doterajší zákon sa takto usiloval zabrániť tomu, aby boli hlasy ľudí s duševnými ochoreniami zneužité ich opatrovníkmi.

 

img

 

Ústavný súd však vo februári rozhodol, že zákon, ktorý plošne zakazuje duševne chorým zúčastniť sa na voľbách, je protiústavný. Ak navrhovaný zákon schváli Spolkový snem, začne platiť od júla, uviedla nemecká mediálna skupina RedaktionsNetzwerk (RND). Nemecký parlament bude o návrhu rokovať v piatok.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies