Holandsko bude po Novom roku zálohovať aj plechovky od piva a nealko nápojov

NETKY.SK • 4 December 2022, 08:00 • 2 min
Holandsko bude po Novom roku zálohovať aj plechovky od piva a nealko nápojov

BRUSEL/AMSTERDAM - V Holandsku sa od januára 2023 bude vzťahovať už aj na plechovky od piva a nealkoholických nápojov záloha vo výške 15 centov. Na piatkovú správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Tento stav bude platiť aj napriek protestom potravinárskeho priemyslu, ktorý má na starosti obalovú techniku na výrobu piva a nealko nápojov a bude sa musieť postarať o recykláciu vrátených obalov. DutchNews.nl v tejto súvislosti priniesol stanovisko ministerky životného prostredia Vivianne Heijnenovej, ktorá tvrdí, že výrobcovia sú zodpovední za nastavenie systému, a odmietla ich návrhy, aby sa zálohovanie tohto typu plechoviek začalo až 1. apríla alebo 1. júla 2023. "To je neprijateľné. Priemysel mal dosť času na to, aby sa pripravil," odkázala ministerka. Predstavitelia tohto priemyselného odvetvia hovoria, že neskorší dátum je potrebný z dôvodu neistoty v súvislosti s dodacími lehotami pre kľúčové časti vybavenia potrebného na znovuzhodnotenie obalov. O zavedení záloh na plechovky od nápojov v snahe znížiť množstvo odpadu rozhodla holandská vláda už takmer pred dvoma rokmi. V júli 2021 boli zavedené zálohy na malé plastové fľaše a za prvý rok fungovania tohto systému bolo odovzdaných na recykláciu približne 80 percent malých plastových fliaš. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies