Krajina tulipánov sa mení na narkoštát, upozorňujú holandskí policajti

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 08:06 • 2 min
Krajina tulipánov sa mení na narkoštát, upozorňujú holandskí policajti

AMSTERDAM – Holandskí policajní odborári použili označenie narkoštát vo svojej správe, ktorá je založená na výpovediach vyše 400 policajtov.

slovakia

left justify in out

Tento výraz sa môže zdať trochu prehnaný, no ako sami uviedli, nedokážu bojovať proti organizovanému zločinu a mafii, ktorá úraduje na území tohto tulipánového štátu. Dôvod je veľmi prostý, nemajú dostatok policajtov, ktorí by proti nekalým činnostiam mohli zasahovať a tak svoju pozornosť sústreďujú na menšie zločiny.

 

„So súčasným počtom ľudí a zdrojmi vieme zasiahnuť len proti každej deviatej kriminálnej skupine,“ zhodli sa policajti v správe. Nedostatok ľudí teda hrá v prospech drogových kartelov, gangov a zločineckých skupín. Samotný vyšetrovatelia sú svedkami toho, ako sa z malých “zlodejíčkov“ stávajú vážení podnikatelia či už v gastronómii, turizme alebo priemysle. Z ľudí, ktorí mali kedysi hlboko do vačku sú dnes boháči, ktorí sa môžu pýšiť svojimi majetkami a tučnými kontami.

 

Úrady ostávajú bezradné, pretože ich majetok je momentálne čistý ako ľalia a riešiť otázku kde ho nadobudli, je už neskoro. Holandsko je známe svojimi liberálnejšími zákonmi v otázke napríklad užívania marihuany, zadovážiť si tu však nejakú inú drogu, nie je žiaden problém.

 

Holandsko patrí k najvyhľadávanejším miestam na svete, ktoré si ľudia zvolia, ak sa chcú poriadne zabaviť a ponoriť sa do víru žúrok, koncertov či diskoték. Podľa Europolu cez holandský prístav obchodníci ročne prevezú kokaín v hodnote 2,85-miliárd eur, ktorý smeruje ďalej do Európy. Na juhu krajiny sa zas vo veľkom vyrába extáza. Tieto laboratória riadi marocká mafia, ktorá sa venuje aj pestovaniu marihuany.

 

img

 

Policajný riaditeľ v Amsterdame Pieter-Jaap Aalbersberg uviedol, že polícia sa na dennom poriadku venuje vyšetrovaniu násilností v súvislosti s gangami a nemajú čas riešiť ich nekalé obchody a nelegálne aktivity. Taktiež podotkol, že dnes sú títo gangstri ochotní zabíjať pre pár tisíc eur, čo v minulosti nebolo. Dokonca ani v 80. či 90. rokoch to takto nefungovalo.

 

img

 

Aalbersberg upozornil, že v krajine sa šíri násilie voči bezbranným a polícia aj napriek tomu, že robí čo môže, vyrieši asi len pätinu všetkých nahlásených prípadov. Celú túto patovú situáciu by vyriešilo, keby holandská polícia prijala najmenej 2-tisíc nových policajtov.

 

Miernejšia legislatíva o marihuane povoľuje predaj marihuany vo vyhradených kaviarňach, pričom sa na samotnej prevádzke môže nachádzať maximálne 0,5 kila tejto rastliny. Keď však policajti pred 9 rokmi urobili raziu na jednu z nich, našli približne 200 kíl tejto ľahkej drogy a majiteľ vyviazol bez trestu. „Je to síce trestné, ale nedá sa tom vyhnúť, ak chcete riadiť úspešnú prevádzku,“ ospravedlnil čin sudca, ktorý mal rozhodoval v tomto prípade.

 

Ďalším faktorom, ktorý uľahčuje kartelom prácu, sú otvorené hranice a málo peňazí v prokuratúre či na súdoch. Ak sa drogy dostanú do Holandska, drogový obchodníci majú viac-menej vyhraté. Drogy sa môžu nekontrolovateľne šíriť ďalej.

 

Ferdinand Grapperhaus, holandský minister spravodlivosti, celú situáciu nevidí tak dramaticky. „Neverím, že sa krajina mení na narkoštát,“ uviedol vo vyhlásení.

 

img

 

„Je šialené spomínať na prvé roky vojny s kartelmi v Mexiku. Najmä na to, ako začali pomaly obsadzovať veľké a malé mestá,“ uviedol Renan Alejandro Salvador Lozano Cureno, Mexičan žijúci v Holandsku na svojom blogu.

 

„Začína sa to nevšímavosťou, potom sa niekoľko prípadov označí za výnimku, jednu z milióna. Potom sa to naplno rozbehne a štát stratí kontrolu,“ dodal s obavou. Cureno verí, že policajná správa vzbudí dostatočné obavy kompetentných orgánov a situáciu začnú riešiť skôr, ako bude neskoro.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies