Rastúce zásoby ropy v USA znížili jej celkovú cenu

NETKY.SK • 28 Máj 2020, 8:20 • 2 min
Rastúce zásoby ropy v USA znížili jej celkovú cenu

MELBOURNE/SINGAPUR - Ceny ropy pokračovali vo štvrtok v poklese, keď trhy ovplyvnil nečakane výrazný rast zásob v USA. To signalizuje stále nízky dopyt, pričom analytici sa obávajú, že v dôsledku pokračujúcich problémov ekonomiky sa ani v nasledujúcom období rýchlo zotavovať nebude.

slovakia

left justify in out

Americký ropný inštitút (API) v stredu (27. 5.) informoval, že podľa jeho odhadov zásoby ropy v USA vzrástli v týždni do 22. mája o 8,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Ekonómovia pritom očakávali pokles zásob o 1,9 milióna barelov.

 

Nielen ropa 

Vzrástli aj zásoby benzínu, ako aj ropných destilátov. Zásoby benzínu sa zvýšili o 1,1 milióna barelov, čo je viac než 10-násobok objemu, s ktorým počítali analytici. Podobne aj ropné destiláty, ktoré zahrnujú naftu a vykurovací olej, prekonali očakávania trhov. Rast dosiahol 6,9 milióna barelov, čo je zhruba 4-násobne viac, než odhadovali analytici.

 

img

 

Brent

Trhy teraz čakajú na oficiálne informácie o stave zásob v USA. Tie zverejní vo štvrtok americké ministerstvo energetiky. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.43 h SELČ 34,19 USD (31,11 eura) za barel. V porovnaní so stredajšou uzávierkou to znamená pokles o 55 centov (1,58 %).

 

 

WTI

Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala 31,87 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje pokles o 94 centov alebo 2,87 %.

(1 EUR = 1,0991 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona