Hokejista Slovák dostal Cenu Jána Popluhára aj europlaketu za fair play

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 14:57 • 2 min
Hokejista Slovák dostal Cenu Jána Popluhára aj europlaketu za fair play

BRATISLAVA - Za prítomnosti ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča a šéfa Slovenského olympijského výboru (SOV) Františka Chmelára sa uskutočnilo vo štvrtok v bratislavskom Primaciálnom paláci slávnostné odovzdávanie Cien fair play SOV za rok 2013. Pri tejto príležitosti prevzal slovenský hokejista Tomáš Slovák nielen Cenu Jána Popluhára, čo je najvyššie ocenenie výboru za "férovú hru", ale aj plaketu za Európsku cenu fair play.

slovakia

left justify in out

Tridsaťjedenročný hokejový obranca Slovák dostal už v apríli od Českého olympijského výboru hlavnú cenu v tejto kategórii. Pri svojom čine roka ešte v drese Škody Plzeň preukázal momentálne hráč HK Hradec Králové pevné nervy a veľký zmysel pre fair play. V rozhodujúcom siedmom stretnutí vlaňajšieho finále hokejovej extraligy proti Zlínu sa priznal k tomu, že tečoval puk, ktorý skončil v hľadisku. Stalo sa tak len 14 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času za stavu 3:2 pre Plzeň.

 

Rozhodcovia si Slovákov teč nevšimli a nariadili vhadzovanie v strednom pásme, po rozhovore so skúseným bekom však svoj verdikt zmenili a posunuli ho do obrannej tretiny Plzne. Súper krátko po buly vyrovnal a o víťazovi muselo rozhodnúť až predĺženie. Plzeň nakoniec zásluhou Martina Straku v druhom predĺžení rozhodla a získala svoj premiérový extraligový titul.
     

"Nechcel som mať pocit, že Plzeň získala prvý titul podvodom. Viem, že v dnešnej dobe ľudia na takéto reči neveria. Veľa z nich ma považovalo za blázna, ale takto to malo byť. Ak by sa situácia zopakovala, tak by som postupoval rovnako. Prišiel za mnou rozhodca a ja som mu povedal, ako to bolo. Viem, že to celá republika pozerala v televízii, nemohol som podvádzať. Verím, že mnohí z tých, ktorí moje gesto nepochopili, mi časom odpustia," povedal Slovák. Slovenský hokejista, ktorého v apríli za rovnaký čin ocenil aj Český olympijský výbor, dostal cenu aj od Európskeho olympijského výboru. "Ja som už raz taký, pretože mám zmysel pre spravodlivosť. Úplne rovnako by som sa zachoval, aj keby sme hrali s kamarátmi futbal na malom ihrisku. Skrátka rád víťazím, ale nie za každú cenu."   
     

SOV ďalej ocenil za celoživotné pôsobenie Cenou klubu fair play Jána Gregušku (lyžovanie). Rovnaké ocenenie dostali aj Štefan Gürtler (futbal), za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok novinárka Zuzana Wisterová a za čin počas športového podujatia Radovan Max (jachting). Na zozname medzi ďalšími laureátmi, ktorí si prevzali Diplom Klubu fair play SOV, figurujú Viliam Mjartan, Michal Staňo a Peter Tichý (všetci olympizmus), Eugen Wágner (zápasenie), Andrea Sasváriová (šerm), Ján Hudák (futbal), Lucia Gubíková (hádzaná), Lucian Zavrík, Michal Gajdoš (obaja futbal), Rastislav Kazanský, Milan Fekiač (obaja atletika) a Michal Malák (lyžovanie).
     

"Som rád, že SOV takto pristupuje k oceňovaniu ľudí za fair play. Športovci sú v oblasti fair play príkladom aj pre politikov, keď dokážu zdravo a férovo medzi sebou súperiť. Dokážu si po každom zápase podať ruky a často aj priznať chyby. To je práve to úžasné, že aj vo vypätých situáciách dokážu mnohí športovci prísť za rozhodcom a povedať: 'mal som ruku, prešľap' a tak ďalej. Toto je to úžasné, čo v športe je a čo si treba ceniť v celej spoločnosti," povedal minister Čaplovič.
     

Pri príležitosti odovzdávania Cien fair play vyhlásil SOV aj výsledky vedomostnej olympijskej súťaže pre základné a stredné školy. Víťazom súťaže, ktorú vyhlásil SOV prostredníctvom Slovenskej olympijskej akadémie (SOA), sa stala Spojená škola Nováky (študenti: Oliver Michale, Michal Šramka, Šimon Fusatý, predagóg: Pavol Oršula). Druhé miesto obsadilo Gymnázium Pierra de Coubertina Piešťany, tretie skončilo Gymnázium M.M. Hodžu Liptovský Mikuláš.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies