Hnutie Sme rodina podporilo návrh Kotlebovej strany ústavou chrániť drevo

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 17:07 • 2 min
Hnutie Sme rodina podporilo návrh Kotlebovej strany ústavou chrániť drevo

BRATISLAVA - Slovensko má štyri strategické suroviny: vodu, pôdu, drevo, a poslanec NR SR za hnutie Sme rodina Milan Krajniak tam zahrnul aj ľudí.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v rozprave k návrhu novely ústavy, v ktorej chcú poslanci Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko zakotviť drevo ako strategickú surovinu národného významu. "Návrh podporíme, lebo iba hlupák dovolí, aby sme strategické bohatstvo nevyužívali," povedal Krajniak, podľa ktorého je kvalitné drevo vyvážané zo Slovenska. "Štát by si mal takéto bohatstvo chrániť," dodal.

„Slovenské drevo považujeme za strategickú surovinu národného významu, ktorá si zasluhuje ústavnú ochranu,“ zdôvodňujú návrh kotlebovci. Nielen nízka cena dreva oproti zahraničnej ponuke, ale aj vidina jednoduchého a rýchleho zárobku spôsobuje podľa nich to, že finálna výroba dreva sa vykonáva mimo územia Slovenskej republiky.

Takisto aj slovenskí spracovatelia dreva podľa poslancov ĽSNS už dlhé roky upozorňujú, že ďaleko najväčšou brzdou ich rozvoja je vývoz neopracovaného dreva z tunajších lesov do cudziny. „Keby k nemu nedochádzalo, zamestnávajú o tisícky ľudí viac,“ konštatujú predkladatelia, podľa ktorých v polovici 90. rokov minulého storočia sme na Slovensku ťažili 5,3 až 5,5 milióna metrov kubických dreva, v súčasnosti 9,4 až 10 miliónov kubíkov ročne, čo je takmer dvojnásobok. „Dnes sme v štádiu, keď drevo horšej kvality dovážame a kvalitné domáce drevo je určené na export. Tento stav je nutné bezpodmienečne zvrátiť,“ zdôrazňujú. Podľa ĽSNS je žiaduce, aby sa drevo v Slovenskej republike nielen ťažilo, ale aj ďalej spracovávalo a finalizovalo.

Poslanci rokujú štvrtý deň v takmer prázdnej sále. O prerokovaných bodoch v piatok hlasovať nebudú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies