Hlavný vyjednávač Kyjeva odmietol prímerie aj akékoľvek ústupky. Situácia v Donbase je mimoriadne ťažká

NETKY.SK • 22 Máj 2022, 08:29 • 2 min
Hlavný vyjednávač Kyjeva odmietol prímerie aj akékoľvek ústupky. Situácia v Donbase je mimoriadne ťažká

KYJEV – Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu vylúčil dosiahnutie prímeria s Ruskom s tým, že Kyjev neprijme žiadnu dohodu s Moskvou, ktorá by zahŕňala odovzdanie časti územia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Podoľak pripustil, že postoj Kyjeva k vojne je čoraz nekompromisnejší a povedal, že akékoľvek ústupky by sa obrátili proti Ukrajine, pretože Rusko by po akomkoľvek prerušení bojov zasiahlo ešte tvrdšie. „Vojna sa (po akýchkoľvek ústupkoch) neskončí. Len bude na nejaký čas pozastavená,“ povedal v rozhovore pre Reuters v prísne stráženom prezidentskom úrade v Kyjeve.

 

img

 

Podoľak zároveň odmietol podľa svojich slov „veľmi zvláštne“ výzvy Západu na okamžité prímerie, ktoré by zahŕňalo ruské jednotky zostávajúce na území, ktoré obsadili na juhu a východe Ukrajiny. „(Ruské) sily musia opustiť krajinu a až potom bude možné obnoviť mierový proces,“ dodal.

 

Podoľak v utorok uviedol, že mierové rozhovory s Moskvou sú „pozastavené“. Hovorca Kremľa deň na to obvinil predstaviteľov v Kyjeve, že nechcú v rozhovoroch o ukončení bojov pokračovať. V predošlých fázach vojny rokovali predstavitelia oboch strán pravidelne, no bez zásadných výsledkov, pripomína agentúra AFP. Posledné rozhovory sa podľa ruských tlačových agentúr konali 22. apríla.

 

img

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol v noci na nedeľu vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore k národu, že situácia v Donbase na východe Ukrajiny je „mimoriadne ťažká“. TASR tieto informácie prevzala zo stanice CNN a tlačových agentúr AP a DPA. Ruská armáda v posledných dňoch eskalovala útoky na mestá Sloviansk a Severodoneck. Podľa Zelenského ukrajinské sily odrážajú útoky v tejto oblasti „každý jeden deň“.

 

Ako pripomína AP, gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že jediná funkčná nemocnica v meste Severodoneck má len troch lekárov a zásoby na desať dní. Zelenskyj ďalej povedal, že ruská ekonomika za pokračujúcu agresiu platí vysokú cenu. „Rusko poslalo prakticky všetky svoje zdroje, aby nás zničilo,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Rusko by malo byť finančne zodpovedné za škody na Ukrajine, vyhlásil Zelenskyj



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies