Hlavná súperka Lukašenka počas protestov odišla do Litvy

NETKY.SK • 11 August 2020, 10:26 • 2 min
Hlavná súperka Lukašenka počas protestov odišla do Litvy

VILNIUS – Hlavná opozičná súperka zvoleného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka sa nachádza v Litve. Opustila Bielorusko v noci 11. augusta, keď v Minsku pokračovali protesty.

slovakia

left justify in out

Opustila krajinu po zadržaní

Svitlana Cichanovská, hlavná opzicna súperka Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách v Bielorusku, opustila krajinu a utiekla do Litvy. Oznámil to minister zahraničných vecí Litvy Linas Linkevičius.

 

"Svitlana Cichanovská je v bezpečí. Je v Litve," napísal Linkevičius na svojom Twitteri. Vo vysielaní národného rádia minister objasnil, že Cichanovská prišla do Litvy po tom, čo ju v Bielorusku zadržiavali sedem hodín.

 

img

 

Predtým Cichanovská hovorila, že nevidí žiadny dôvod na zatknutie a nezamýšľala opustiť Bielorusko. Ale včera predvečer jej štáb uviedol, že Cichanovská sa nedostala do kontaktu po návšteve ústrednej volebnej komisie.

 

Keď prezidentská kandidátka prestala komunikovať, litovské úrady ju začali hľadať v Bielorusku, uviedol vedúci litovského ministerstva zahraničných vecí. Ostatné podrobnosti o tom, ako sa Cichanovská dostala z Bieloruska do Litvy, sú stále neznáme.

 

Litva, ktorá je členom Európskej únie a NATO a taktiež bola súčasťou Sovietskeho zväzu, už v minulosti poskytla útočisko bieloruským a ruským predstaviteľom opozície.

 

Reakcia na výsledky volieb v Bielorusku

Svitlana Cichanovská, 37-ročná učiteľka angličtiny, sa zapojila do súboja o prezidentské kreslo po tom, ako jej manžela, protivládneho blogera, pred voľbami zatkli. Vo voľbách dostala podporu 10,09 percenta voličov.

 

Súčasný prezident Alexandr Lukašenko získal vo voľbách 80,08 percent hlasov voličov. Lukašenko si tak zabezpečil už šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu, krajinu vedie nepretržite od roku 1994.

 

Európske krajiny nepovažujú prezidentské voľby v Bielorusku za slobodné. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala  Bielorusko, aby zverejnilo pravdivé výsledky prezidentských volieb.

 

"Základné práva musia byť v Bielorusku rešpektované. Vyzývam preto bieloruské úrady, aby zabezpečili presné sčítanie a zverejnenie hlasov zo včerajších volieb," napísala von der Leyenová na Twitteri.

 

 

Nemecká vláda vyjadrila "silné pochybnosti" o priebehu volebného hlasovania. Poľský premiér Mateusz Morawiecki navrhol mimoriadny samit EÚ o situácii v Bielorusku po prezidentských voľbách.

 

Protesty

V reakcii na výsledky volieb, ktoré mnohí považujú za zmanipulované, sa v krajine uskutočnili celonárodné protesty podporujúce opozíciu. Hromadné protesty trvajú už dva dni.

 

Bieloruská polícia na rozptýlenie demonštrantov použila zábleskové granáty, gumené projektily a slzotvorný plyn. Demonštranti v reakcii blokovali cesty a hádzali predmety do polície.

 

Pri protestoch zatkla polícia približne 3000 ľudí a najmenej jeden z demonštrantov zahynul.

 

Opozícia chce tiež organizovať štrajky v bieloruských podnikoch s cieľom dosiahnuť nové prezidentské voľby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies