V Nemecku a Francúzsku ľudia demonštrovali za prijatie utečencov z Afganistanu

NETKY.SK • 23 August 2021, 06:09 • 2 min
V Nemecku a Francúzsku ľudia demonštrovali za prijatie utečencov z Afganistanu

PARÍŽ/BERLÍN - Stovky ľudí v Nemecku a Francúzsku demonštrovali v nedeľu za rýchlu a nebyrokratickú evakuáciu rodín z Afganistanu, ktorým hrozí prenasledovanie zo strany militantného hnutia Taliban.

slovakia

left justify in out

Vo francúzskej metropole Paríž žiadalo presídlenie zraniteľných osôb z tejto ázijskej krajiny, ktorú pred týždňom ovládol Taliban, aj mnoho Afgancov.

 

"Žiadame okamžitú repatriáciu všetkých rodín a osôb v ohrození," povedal pre agentúru AFP 31-ročný sociálny pracovník Ezat, ktorý je sám utečencom.

 

Francúzska armáda od pádu afganskej vlády v nedeľu (15. augusta) doteraz letecky prepravila z Kábulu počas piatich letov približne 600 ľudí, prevažne Afgancov.

 

Prečítajte si tiež: Britský premiér zvolal na utorok summit G7 o Afganistane

 

V nemeckej metropole Berlín sa podľa miestnej polície zhromaždilo pred sídlom spolkovej kancelárky Angely Merkelovej približne 1 700 ľudí.

 

Žiadali, okrem iného, aj rýchlu evakuáciu vojakov Bundeswehru, ľudskoprávnych aktivistov, aktivistov za práva žien, vedcov a športovkýň z Afganistanu.

 

Podobné demonštrácie sa v nedeľu v Nemecku odohrali aj mestách Kiel, Frankfurt a ďalších. Z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov vyplýva, že takmer dve tretiny obyvateľov Nemecka súhlasia s prijatím utečencov z Afganistanu.

 

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta obsadili afganskú metropolu Kábul a prevzali moc v krajine. Zosadili tak miestnu vládu, ktorú dve desaťročia vojensky podporovali Spojené štáty a Severoatlantická aliancia (NATO).

 

Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

 

Súvisiaci článok: Taliban narazil na problém. Je ním dočasný prezident Sállih, ktorý v nedobytej provincii vyhlásil odboj

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies