Hrozí rozpad koalície? Strana Za ľudí a SaS dnes oznámia, či zotrvajú vo vláde

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 06:27 • 2 min
Hrozí rozpad koalície? Strana Za ľudí a SaS dnes oznámia, či zotrvajú vo vláde

BRATISLAVA – Na utorok večer zvolali obe koaličné strany vo svojich centrálach rokovanie, kde riešili dôležité otázky zotrvania vo vláde s Igorom Matovičom. Ďalší rozkol vyvolal utajovaný nákup ruskej vakcíny Sputnik V, o ktorom ich predseda vlády neinformoval.

slovakia

left justify in out

Najmenšia koaličná strana Za ľudí zvolala na utorok večer predsedníctvo, kde jej členovia diskutovali o aktuálnej situácii vo vláde.

 

Za ľudí nevylúčili odchod z koalície

Ako uviedla predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová, v strane sa bude rozhodovať o ďalších krokochZároveň nevylúčila rozpad koalície

 

Dôvodom je, že premiér Igor Matovič svojich partnerov neinformoval o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V.

 

Stranu pritom už stihol opustiť aj druhý poslanec. Po Miroslavovi Kollárovi, ktorý sa od vládyaj strany dištancoval pre nezvládnuté riadenie pandémie premiérom, odchádza aj Tomáš Valášek.

 

Odliv členov však môže značne poškodiť Za ľudí, pričom nie je vylúčené, že ak zo strany vystúpia ďalší poslanci, hrozí jej rozpad.

 

Remišová hovorí o „sklamaní a znechutení“ viacerých členov strany. Ako píše denník Pravda, odchod zvažujú aj ďalší štyria členovia Za ľudí, ich poslanecký klub by sa tak zúžil na iba šesť zákonodarcov.

 

Súvisiaci článok: PREZIDENTKA: Kroky vo výnimočnej situácii sa dajú robiť spôsobom, ktorý nerozbíja vládnu koalíciu

 

SaS zvolala republikovú radu

Na utorok večer zvolal republikovú radu aj predseda strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Ako potvrdil v relácii televízie Markíza Na Telo, zúčastnia sa ho všetci členovia, vrátane poslancov NR SR.

 

Na otázku, či je na stole aj odchod z vládnej koalície odpovedal, že rokovať budú o všetkých možnostiach.

 

Nič však špecifikovať nechcel, chcel si počkať, ako sa vyjadria a aký postoj k aktuálnemu dianiu zaujmú jej členovia.

 

Dodal, že o konečnom verdikte bude informovať po dnešnom rokovaní vlády. Liberálom tak pravdepodobne tiež dochádza trpezlivosť s premiérom Igorom Matovičom jeho chaotickým riadením krajiny.

 

Nahnevaný je aj samotný minister diplomacie Ivan Korčok, ktorého pobúril spôsob, akým sa dozvedel o utajovanom nákupe Sputnika V.

 

Namiesto toho, aby ho informoval predseda vlády, o nákupe ruskej vakcíny sa dozvedel od veľvyslanca SR v Moskve v nedeľu (28. februára) večer.

 

Nákup neregistrovanej vakcíny Sputnik V označil za nástroj hybridnej vojny. Svoje tvrdenie vysvetlil tým, že: "Rozdeľuje nás tu doma, rozdeľuje nás to v zahraničí a spochybňuje procesy v Európskej únii."

 

Minister zahraničných vecí Korčok sa chce preto stretnúť aj s troma najvyššími ústavnými činiteľmi.

 

Prečítajte si tiež: Marek Krajčí sa zbavil zodpovednosti za očkovanie Sputnikom V, hodil to na ošetrujúcich lekárov!

 

Premiér tvrdí opak

Igor Matovič to však vidí inak, tvrdí, že koaličných partnerov o nákupe informoval. „Príchod vakcíny spôsobil vnútrokoaličné turbulencie, niektoré politické strany ako Za ľudí sú trošku vnútorne roztrasené,“ vyhlásil Matovič v utorok na tlačovej besede.

 

V prípade, ak by sa obe strany rozhodli pre odchod z koalície, vláda by už nemala v parlamente väčšinu, čo by znamenalo jediné. Slovensko by išlo do predčasných volieb.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko podľa Rusov zaregistrovalo vakcínu Sputnik V. To je však chybná informácia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies