Dnes sa začalo verejné vypočúvanie kandidátov na post špeciálneho prokurátora

NETKY.SK • 1 Február 2021, 13:45 • 2 min
Dnes sa začalo verejné vypočúvanie kandidátov na post špeciálneho prokurátora

Vypočúvanie kandidátov na post špeciálneho prokurátora sa už začalo. Prvý kandidát Peter Kysel už ho má za sebou.

slovakia

left justify in out

Dnes sa začalo verejné vypočúvanie kandidátov na post špeciálneho prokurátora, ako uviedla strana Sme rodina na sociálnej sieti, a zo štyroch kandidátov poslanci Národnej rady Slovenskej republiky vyberú jedného.


Prvý kandidát už bol vypočutý. Peter Kysel, kandidát Rady prokurátorov Slovenskej republiky. Je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, odbor všeobecnej kriminality, oddelenie organizovaného zločinu, terorizmu a medzinárodnej kriminality. Za prokurátora bol vymenovaný už v roku 2000. 

 

img

 

„Myslel som, že tie otázky budú kratšie ale v zásade, očakával som tento typ otázok," vyjadril sa Kysel na tlačovej besede po vypočutí. Na otázku prečo sa rozhodol kandidovať odpovedal, že v prokuratúre je už viac ako 15 rokov a cítil to ako povinnosť. To, že nevolil žiadnu z politických strán v parlamente vníma ako svoju výhodu, pretože sa vraj voči nemu nemusí nikto cítiť zaviazaný.

 

img

 

Spomenul tiež, na margo vyjadrení poslanca Blahu o hrdinstve Lučanského, že momentálne by dôkazný stav voči pánovi Lučanskému vyzeral horšie ako predtým, lebo sa priznali ďalší dvaja obvinení, ktorí jeho vinu vlastne dosvedčujú. Ako prioritu zmien vidí Kysel manažment spisov a manažérske rozhodnutia. Tvrdí, že personálny stav nie je naplnený na 100 percent. Miesta na pozíciách sú obsadzované veľmi neskoro celých 15 rokov, uviedol ďalej Kysel. Nezabudol vyjadriť i úctu ku každému životu a spomenul i riešenie extrémizmu a dodal, že nevidí dôvod na skrátenie kolúznej väzby, ako majú napríklad v Českej republike. 

 

 

Ďalším kandidátom je Daniel Lipšic, ktorý je kandidátom Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Ako jediný z kandidátov nie je prokurátorom, ale advokátom. V minulosti bol ministrom vnútra a ministrom spravodlivosti.Tretím v poradí je Vasil Špirko, kandidát poslanca Dominika Drdul. Je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, odboru ekonomickej kriminality. Ako prokurátor pôsobí podobne ako Lipšic, už od roku 2002. Posledným vypočutým bude kandidát Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a poslanca Juraja Gyimesiho a Petra Kremského Ján Šanta. Je prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, odbor ekonomickej kriminality – poverený riaditeľ, vedúci oddelenia majetkovej kriminality.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies