SpaceX vyslala zásoby i vianočné darčeky pre posádku na ISS

NETKY.SK • 21 December 2021, 18:07 • 2 min
SpaceX vyslala zásoby i vianočné darčeky pre posádku na ISS

WASHINGTON – Spoločnosť SpaceX v utorok vyslala pre posádku Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vianočné darčeky a zásoby. Zároveň išlo o 100. úspešné pristátie rakety tejto americkej spoločnosti, informuje tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nosná raketa Falcon Heavy odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, ktoré prevádzkuje Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Raketa vyniesla do vesmíru kozmickú kapsulu Dragon s takmer troma tonami vybavenia pre siedmich astronautov na ISS. O niekoľko minút na to prvý stupeň rakety úspešne pristál vo vertikálnej polohe na plošine v oceáne. Stalo sa tak presne šesť rokov po tom, ako spoločnosť Elona Muska uskutočnila v roku 2015 prvé kolmé pristátie svojej rakety.

 

img

 

„Je kľúčové znížiť náklady na lety do vesmíru, aby bolo možné opakovane využívať tieto urýchľovacie rakety. Sté pristátie je veľkým míľnikom. Sme hrdí na to, že počas rokov sme museli vyrobiť len niekoľko týchto zariadení,“ uviedla Sarah Walkerová, manažérka vesmírnych misií spoločnosti SpaceX. Medzi doručovanými položkami sú vianočné darčeky od rodín astronautov, údené rybie a morčacie mäso, zelená fazuľa či ovocné koláče na sviatočnú oslavu. Súčasťou dodávky je aj experiment s pracím prostriedkom. Zásoby majú na ISS doraziť v stredu. SpaceX ukončuje rok s celkovo 31 štartmi. Ide o najvyšší počet, aký táto spoločnosť dosiaľ uskutočnila za jeden rok.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Japonskí vesmírni turisti sa vrátili na Zem. Zachytili život na ISS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies