Historické pamiatky Nitrianskeho kraja predstaví hudba

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:46 • 2 min
Historické pamiatky Nitrianskeho kraja predstaví hudba

Historické pamiatky Nitrianskeho kraja predstaví hudba - Kultúra Netradičný spôsob propagácie zaujímavých historických pamiatok Nitrianskeho kraja zvolilo Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI). Stredoveké pamiatky priblíži prostredníctvom hudobného

slovakia

left justify in out

Netradičný spôsob propagácie zaujímavých historických pamiatok Nitrianskeho kraja zvolilo Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI). Stredoveké pamiatky priblíži prostredníctvom hudobného DVD filmu s nahrávkami historickej hudby v podaní skupiny Musicantica.
„Snažíme sa atraktívnym a zatiaľ v slovenských pomeroch nerealizovaným spôsobom upriamiť pozornosť na jestvujúce ranostredoveké pamiatky. Celá podstata projektu spočíva v tom, že sa natáča hudobný DVD film, takým spôsobom, že vo vybraných pamiatkach sa naživo nahráva dobová hudba, ktorá sa tematicky zhoduje s danou pamiatkou. To znamená v sakrálnych pamiatkach sú prezentované sakrálne, cirkevné skladby a na hradoch zasa svetská hudba,“ vysvetlil riaditeľ RZ VDI Daniel Balko.
Film bude strihovo riešený tak, aby sa divák počas jeho sledovania zoznámil s pamiatkami, s ich zaujímavými detailmi aj celkovou podobou a zároveň si mohol vychutnať aj atmosféru dobovej hudby. Súčasťou DVD bude aj buklet s podrobnými informáciami o jednotlivých stredovekých pamiatkach vrátane GPS súradníc. „Budú tam informácie, ktoré sa do oddychovo-hudobného filmu nehodia, ale sú zaujímavé a dôležité. Film spolu s bukletom tak dá komplexné informácie o historických zaujímavostiach, navyše budú veľmi príjemne podfarbené hudbou z rovnakého obdobia,“ vysvetlil Balko.
Pripravovaný film predstaví celkovo desať pamiatok, šesť zo Slovenska a štyri z Maďarska. Zo Slovenska to bude Gotický kostol v Sazdiciach, súbor románskych objektov v Bíni, románska časť katedrály na Nitrianskom hrade, kostolík sv. Michala v Dražovciach, kostol v Kostoľanoch pod Tribečom a Topoľčiansky hrad. Z maďarských pamiatok to bude Ostrihom, vodný hrad a kostolík v Tate a kostol z 11. storočia v obci Dőmős. Ukončenie projektu je naplánované na november, kedy sa pre verejnosť zrealizujú dva koncerty historickej hudby. Na pozadí jej tónov sa bude premietať film.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies