Diskriminovaná a neoprávnene prepustená? Herečka Gina Carano žaluje Disney, podporil ju Elon Musk!

NETKY.SK • 7 Február 2024, 19:22 • 2 min
Diskriminovaná a neoprávnene prepustená? Herečka Gina Carano žaluje Disney, podporil ju Elon Musk!

Herečka Gina Carano, známa predovšetkým vďaka úlohe Cary Dune v seriáli Mandalorian, žaluje spoločnosť Disney kvôli svojmu vyhadzovaniu zo seriálu a tvrdí, že bola diskriminovaná a neoprávnene prepustená. Carano bola po dvoch sériách zo seriálu vyhodená kvôli vyjadreniam na jej sociálnych sieťach.

slovakia

left justify in out

Žalobu, na ktorú ako prvý upozornil The Hollywood Reporter, ktorý ju tiež zverejnil v plnom znení, dnes podal právny zástupca Carano na Centrálnom okresnom súde Spojených štátov amerických v Kalifornii. Carano tvrdí, že bola zo svojej úlohy prepustená, pretože "sa odvážila vyjadriť vlastný názor na platformách sociálnych médií aj inde".

 

Bývalá bojovníčka MMA tiež zverejnila vyhlásenie na X (predtým Twitteri), v ktorom prezradila, že žalobu financuje Elon Musk, pričom sa odvoláva na predchádzajúci prísľub tohto technologického podnikateľa, že bude financovať všetky právne kroky pre užívateľov X (predtým Twitteru), ktorí čelili diskriminácii na pracovisku kvôli svojej činnosti na tejto platforme.

Vo svojom vyhlásení Carano tvrdí, že jej slová boli "neustále prekrúcané, aby ma démonizovali a dehumanizovali ako pravicovú extrémistku. Bola to šikanujúca očierňujúca kampaň, ktorej cieľom bolo ma umlčať, zničiť a urobiť zo mňa exemplárny prípad." Tvrdí tiež, že jej mužským spoluhviezdam bolo dovolené hovoriť bez toho, aby ich obťažovali, organizovali prevýchovné kurzy alebo ich prepustili, ale citujúc herečku: "mne rovnaké právo na uplatnenie slobody prejavu poskytnuté nebolo".

 

Musk citoval príspevok Carano a vyzval všetkých, aby jemu alebo herečke dali vedieť, "či sa chcú pripojiť k žalobe proti spoločnosti Disney".

Carano bola v roku 2021 prepustená zo spoločnosti Lucasfilm, ktorá patrí spoločnosti Disney, po dlhej sérii kontroverzných príspevkov na sociálnych sieťach. Najmä vzbudila odpor kvôli teraz zmazanému príspevku na Instagrame, kde prirovnala byť republikánkou v modernej dobe k židovstvu počas holokaustu.


Medzi ďalšie kontroverzie patria príspevky naznačujúce, že prezidentské voľby v USA v roku 2020 boli sfalšované, a zdanlivo zosmiešňujúce prax pridávania zámien v BIO na sociálnych sieťach, keď k svojim pridala "boop/bop/beep". (K tejto kontroverzii sa vyjadruje vo svojom vyhlásení, kde uvádza, že iba "vydávala zvuky droidov zo Star Wars" a že to "bolo zjavne namierené proti online šikanovaniu a v žiadnom prípade to neznamenalo očierňovanie transgenderových osôb".

Vzhľadom na to, že reakcia na túto udalosť silnela, spoločnosť Disney podľa sťažnosti požadovala, aby sa Carano stretla so zástupcami Gay & Lesbian Alliance Against Discrimination (GLAAD), a vyzvala ju, aby sa verejne ospravedlnila, čo odmietla. Žaloba tvrdí, že spoločnosť Disney proti nej viedla "ohováračnú kampaň po ukončení pracovného pomeru".

 

Niektoré z nápravných opatrení, ktoré Carano v žalobe požaduje, zahŕňajú znovuzamestnanie do úlohy Cary Dune "bez straty platu alebo výhod", a ďalej dvoch foriem náhrady škody - náhrady mzdy, o ktorú prišla v dôsledku vyhadzovania "do dňa obnovenia pracovného pomeru", a náhrady za budúce zamestnanie vrátane "sľúbenej role v seriáli Rangers of the New Republic".

 

Carano stvárnila Caru Dune v seriáli Mandalorian po dve série, pokým bola prepustená. Po jej prepustení zo spoločnosti Lucasfilm sa objavili informácie, že postava Carano mala byť hlavnou postavou vo vyššie spomínanom Star Wars seriáli Rangers of the New Republic, ktorý mal byť odhalený na Disney Investor Day 2020, kým boli tieto plány zrušené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Hollywood Reporter, IGN, BBC, Foto: IGN (na titulnej foto herečka Gina Carano ako Cara Dune v seriáli Mandalorian)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies