Herec Tom Cruise bude mať 55 rokov

NETKY.SK • 2 Júl 2017, 11:58 • 2 min
Herec Tom Cruise bude mať 55 rokov

SYRACUSE/BRATISLAVA - Obľúbený americký filmový herec Tom Cruise sa v tomto roku dožíva 55 rokov. Narodil sa 3. júla 1962. Jeho veľkým úspechom bolo účinkovanie vo filme Rain man, v ktorom si zahral po boku Dustina Hoffmana. Mnohí ho označujú za vôbec najväčšiu hollywoodsku hviezdu.

slovakia

left justify in out

Cruise, celým menom Thomas Cruise Mapother IV, sa narodil v meste Syracuse v štáte New York v Spojených štátoch amerických (USA). Do herectva sa zahľadel už na škole, keď hral v jednom školskom predstavení. Každý z jeho filmov je zárukou veľkého úspechu a zárobku pre producentské spoločnosti.

 

Filmovú kariéru začínal v roku 1981 malou úlohou v snímke Endless Love (Nekonečná láska). V tom istom roku ho obsadili do filmu Taps (Večierka). Pôvodne tam mal iba jednu scénu s jedinou vetou, ale režisér Harold Becker bol nadšený jeho hereckým prejavom a nakoniec mu ponúkol tretiu najväčšiu rolu filmu. Nasledoval film režiséra Francisa Forda Coppolu The Outsiders (Outsideri, 1983) a práve tento film sa stal odrazovým mostíkov v jeho kariére.

 

V roku 1983 sa predstavil komédiou Risky Business(Riskantný podnik), vďaka ktorému sa z neho stal nový sex symbol Ameriky. V tomto filme si zahral spoločne s Rebeccou De Mornay. Účinkoval aj v celosvetovo známom filme Top Gun (1986) o výcviku pilotov vojenského námorníctva USA. Film bol napriek zmiešanej kritike kasovým trhákom a po celom svete zarobil vyše 350 miliónov dolárov. V tom istom roku mu ďalší významný režisér Martin Scorsese ponúkol úlohu vo filme The Color of Money (Farba peňazí, 1986), kde hral spolu s Paulom Newmanom. Dlhé rozhovory s ním ho priviedli k silnému protivojnovému mysleniu. V roku 1988 preukázal svoj talent vo filme Rain Man, kde hral po boku Dustina Hoffmana.

 

Tom Cruise bol prvým hercom v histórii účinkujúcim v piatich po sebe nasledujúcich filmoch, ktoré zarobili len v USA 100 miliónov amerických dolárov. Išlo o filmy A Few Good Men (Zopár správnych chlapov, 1992), The Firm (Firma, 1993), Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (Interview s upírom, 1994), Mission: Impossible (1996) a Jerry Maguire (1996).

Vo filme Mission: Impossible 2 (2000) hral hlavnú úlohu a bol aj jeho producentom.

 

Natočil ešte množstvo filmov, ktoré potvrdili jeho herecké majstrovstvo. Z posledných sú to Magnolia (1999), Vanilla Sky (Vanilkové nebo, 2001), War of the Worlds (Vojna svetov, 2005) a pokračovania úspešného filmu Mission: Impossible 3 (2006), 4 (2011) a 5 (2015).

 

Napriek tomu, že bol trikrát nominovaný na Oscara, vytúženú sošku ešte nemá. Nominovaný bol za hlavnú úlohu v dráme o dôsledkoch vietnamskej vojny Born on the Fourth of July (Narodený 4. júla, 1989), za úlohu v romantickej komédii Jerry Maguire (1996) a za vedľajšiu rolu v Magnólii. Americkú cenu Golden Globe, na ktorú ho nominovali 9-krát, získal v rokoch 1990, 1997 a 2000. Figuruje aj medzi laureátmi humorného - avšak pozitívneho - ocenenia za "trvalý a efektný príspevok do sveta zábavy" študentskej skupiny divadelníkov z Harvardovej univerzity Hasty Pudding Award a teší sa aj z ocenenia American Cinematheque Award, ktoré udeľuje nezisková filmová organizácia American Cinematheque s cieľom podporiť prezentáciu diel filmového umenia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies