Peter Pellegrini videl SMS správy, ktoré naznačujú ovplyvňovanie káuz! Hlas-SD hovorí o rozvrate štátu a ovplyvňovaní svedkov

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 07:11 • 2 min
Peter Pellegrini videl SMS správy, ktoré naznačujú ovplyvňovanie káuz! Hlas-SD hovorí o rozvrate štátu a ovplyvňovaní svedkov

BRATISLAVA – Strana Hlas-SD vyzýva koaličných lídrov, aby ich poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR (NR SR) o stretnutí predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini na tlačovej besede. "Parlament musí v primeranom režime dostať od premiéra Hegera ako organizátora schôdzky informáciu, či sú pravdivé spravodajské informácie o ovplyvňovaní svedkov a či moc na Slovensku postupne nepreberá skupina ľudí zo silových zložiek štátu,“ povedal líder Hlas-SD.

 

Mimoriadna schôdza

Ak vládni poslanci schôdzu neotvoria, bude to podľa neho priznaním, že majú čo skrývať a že podozrenia o zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní nedokážu vyvrátiť.

 

Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD, ktorý podal návrh na jej zvolanie. Podľa Pellegriniho sa premiér Eduard Heger snaží ututlať informácie z utajovaného stretnutia. Verí, že schôdzu sa podarí zorganizovať bez toho, aby sa porušili zákon o utajovaných skutočnostiach.

 

Zdôraznil, že by ho veľmi zaujímalo, ako zúčastnené strany naložili so získanými informáciami a aké kroky podnikli. „Chcem vedieť, čo urobili s informáciami prezidentka alebo predseda parlamentu. Ide tu o bezpečnostné ohrozenie štátu. Dúfam, že koalícia zahlasuje a schôdza bude. Môže byť aj v mimoriadnom režime," zdôraznil.

 

Pellegrini tvrdí, že sľubovaná očista verejného života sa zvrhla v zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politickú a osobnú pomstu.

 

 

Kolujú SMS správy

Pellegrini na besede šokoval tým, že videl prepisy SMS, ktoré naznačujú ovplyvňovanie polície vo veľmi závažných kauzách. "Či už je to prokurátor, polícia alebo vyšetrovateľ, kde reálne dáva pokyn jeden druhému, čo má povedať svedkovi, ako má vypovedať, koho má a nemá spomínať a ako má popísať danú situáciu," vysvetlil líder Hlasu s tým, že si je istý tým, že o týchto skutočnostiach boli informovaní všetci na stretnutí v SIS. Ak však išlo o bezpečnostnú situáciu v krajine, Pellegrini sa pýta, prečo nebola zvolaná Bezpečnostná rada parlamentu. 

 

Zároveň ho zaujíma, či v putách skončia aj osoby, ktoré tieto správy písali. Vyzval všetkých poslancov, aby mimoriadnu schôdzu podporili otvoriť. "Toto už prestáva byť hra medzi koalíciou a opozíciou. Ak ide o takýto závažný zásah do bezpečnostných zložiek štátu, do ovplyvňovania vyšetrovania, tak to je niečo, čo potrebuje celopolitickú diskusiu, všetkých politických strán. Tu už je ohrozené aj ústavné zriadenie SR," skonštatoval Pellegrini. 

 

Televízii Markíza sa podarilo získať jednu takúto správu. Ako uvádza, odosielateľom správy je jeden z vyšetrovateľov, pričom príjemca je neznámy.

 

img

 

Navyšovanie financií pre SIS

Šéf Hlasu-SD tiež adresoval premiérovi otázku, že na zýáklade čoho expredseda vlády Igor Matovič navýšil rozpočet pre SIS v minulom roku. Pellegrini nevylúčil, že Matovič to mohol sľúbiť za protislušbu, že "tajný" do svojich radov prijmú jedného kajúcnika za svojho agenta. Tak by ho mohol dôkladne upratať a aby na Hegera niečo porozprával. V tomto prípade ide o kajúcnika a bývalíého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa. Matovič potvrdil, že ešte ako premiér dostal informáciu, že chce prestúpiť do SIS, vylúčil však, že by podnikol akékoľvek kroky za tento presun.

 

Neštandardné stretnutie v SIS
Stretnutie v špeciálnej miestnosti, ktorú nie je možné odpočúvať, zvolal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Jeho účastníkmi mali byť podľa medializovaných informácií nový riaditeľ SIS Michal Aláč (nom. Sme rodina), prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Premiér Heger po stretnutí vo videu uviedol, že diskusia sa netýkala obvinenia bývalého riaditeľa SIS ani žiadneho z aktuálne živých prípadov. Témou rozhovorov mali byť informácie, ktoré už predtým SIS poskytla účastníkom stretnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies