Herec Jim Caviezel o odporcoch filmu Sound of Freedom: „Trasú sa a tečie im do topánok!“

NETKY.SK • 19 Júl 2023, 13:30 • 2 min
Herec Jim Caviezel o odporcoch filmu Sound of Freedom: „Trasú sa a tečie im do topánok!“

Snímok „Sound of Freedom“ sa stal v poslednom čase v USA zďaleka nielen filmovou a kultúrnou témou. Články o ňom zapĺňajú prvé stránky médií a sociálnych sietí, ľudia naň skladajú chvály na svojich tiktokových videách, vedú sa o ňom debaty aj v kruhoch, ktoré sa o kinematografiu nijako zvlášť nezaujímali, fanúšikovia sú nadšení a ohúrení, a zároveň sa na film spustila spŕška ostrej kritiky aj bojkot. Čo sa to deje?....

slovakia

left justify in out

Film a debaty o ňom rozdeľujú Ameriku na „pravú“ a „ľavú“, „dobrú“ a „zlú“. Tábor obdivovateľov filmu a jeho kritikov sa navzájom obviňujú, vyčítajú si, nerozumejú. „Je to len znôška konšpirácií!“, tvrdia jedny. „Nechcete, aby ľudia vedeli pravdu, nechcete zachrániť detské životy!“, kričia druhí.

Faktom je, že osud filmu bol naozaj kľukatý a nevídaný. Bol dokončený už v roku 2018, práva naň odkúpili štúdiá Disney, no nechali ho ležať ľadom, s filmom sa nič nedialo. Napokon sa tvorcom podarilo odkúpiť práva späť. Dnes za distribúciou filmu „Sound of Freedom“ stojí malá nezávislá značka Angel Studios, ktorá nemá automaticky otvorené dvere do kín. Film sa musel do kinosál doslova prebíjať, ľudia si ho začali vyžadovať, po skupinkách, ozývali sa stále ďalší a ďalší. Keď kiná videli záujem a nadšenie divákov, samy začali mať záujem o film. A prišlo niečo nečakané.
Film z nezávislej spoločnosti, nepodporovaný hlavnými médiami a bossmi Hollywoodu sa okamžite po premiére v USA (4. júla) vyšplhal na prvú priečku sledovanosti. Do dnešného dňa za tých pár týždňov zarobil už neuveriteľných 85,5 milióna (konkuruje mu iba najnovší diel Mission Impossible) a všetci hovoria v prípade filmu, ktorému nikto nedával šancu a nikto nechcel, že ide priam o anomáliu.

 

 

Film si skrátka ožil svojím vlastným životom. Oživil ho záujem ľudí, ich mimoriadne silné a nadšené reakcie, pocit a tušenie, že tu ide naozaj o niečo veľké. Dej rozpráva skutočný príbeh Tima Ballarda, bývalého agenta národnej bezpečnosti, ktorý narazí na sieť obchodníkov s deťmi.  Hlavnou líniou filmu je príbeh dvoch súrodencov, o ktorých záchranu a život Ballard bojuje, no v skutočnosti bol zapojený do záchrany viac ako stovky detí, odsúdených na sexuálne zotročenie, často aj smrť.

Po internete dnes kolujú videá hlavného protagonistu filmu, charizmatického Jima Caviezela, ktorý so slzami v očiach rozpráva o neuveriteľnej chobotnici, tvoriacej kostru súčasného obchodu s deťmi. „Je to obrovský biznis, väčší ako všetky ostatné, točia sa tam peniaze, ktoré nedosahujú dokopy ani všetky najväčšie športové kluby sveta.“ Caviezel tvrdí, že pašeráci detí ročne zarobia 32 miliárd dolárov, pričom nejde len o pašeráctvo, údajne je takto zavraždených až 5 tisíc detí ročne, hovorí sa aj o niečom takom strašidelnom ako obchod s detskými orgánmi.

Niet divu, že film vyvoláva vášne na oboch póloch, od nadšenia až po odpor. Kontroverziám prispievajú aj odvážne Caviezelove tvrdenia, podľa ktorého je práve USA jednou z najaktívnejších krajín, zapojených do tohto biznisu. A nielen to, nitky podľa neho siahajú až do vládnych a mocenských kruhov,  preto sa ich film stal nechceným a ostro kritizovaným.

„Trasú sa a tečie im do topánok,“ hovorí otvorene o snahách zahatať úspešné valcovanie filmu. „Trasú sa, pretože vidia, že verejnosť počúva svoje srdce a zamilovalo sa do filmu, ktorý si oni neželali... Ak sa snažia film zdiskreditovať a nepáči sa im to, čo hovoríme, tak potom sa im nepáči americká ústava, ktorá zaručuje neodňateľné práva všetkých na život a slobodu. A my o tomto práve na život a slobodu našich detí hovoríme a budeme hovoriť.“

„Všetci nám zatvárali dvere, nechcel nás Disney, nechcel nás Amazon, nechcel nás Netflix. Tvrdili, že nikto nebude mať záujem o film o obchodovaní s deťmi. Preto je dnešný úspech nášho filmu doslova zázrak,“ hovorí jeden z ďalších protagonistov filmu Eduardo Vérastegui. „A ten zázrak sa nekončí. Tak, ako sme to nevzdali pred uvedením filmu a dostali sme ho do kín, pokračujeme aj naďalej v šírení pravdy a boja za životy detí. Veď na čom by malo záležať viac?...“


Je pravdou, že z filmu a diania okolo neho sa postupne stáva v Amerike celospoločenské hnutie. Ľudia hovoria o téme obchodovania s detskými životmi a orgánmi stále otvorenejšie, kladú otázky, ktoré nie sú každému príjemné a po chuti.

Na scénu sa tak opäť vracia debata, ktorá už niekoľkokrát z úst viacerých prostorekých celebrít presiakla na povrch, no mainstreamom bola vždy bojkotovaná. Debata o tom, že aj mnohé známe mená Hollywoodu, či politiky dobre vedia o obrovskom probléme pedofílie v Amerike, no čušia. (Z tých známejších mien sa proti temným a nekalým veciam mašinérie Hollywoodu rozhodol vystúpiť napríklad aj Caviezelov kamarát a kolega Mel Gibson, ktorý je odvtedy už viac-menej nežiadúcim menom, no chystá už teraz dokument o obchode s deťmi).  

Tento film sa rozhodol nečušať. A schytáva za to adekvátne reakcie. No tvorcovia opakujú jediné: „Pravdu nemožno umlčať, vidíte, ako si sama razí cestu napriek nevôli istých kruhov. Na životoch detí záleží a budeme bojovať do posledného dychu!“ Každopádne sa už teraz môžeme tešiť na to, ako sa bude filmu dariť v Európe, distribúcia by sa mala rozbehnúť už o niekoľko týždňov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies