Rezort dopravy podporí železničnú dopravu. Slovensko má šancu stať sa konkurencieschopnou krajinou

NETKY.SK • 30 September 2021, 18:49 • 2 min
Rezort dopravy podporí železničnú dopravu. Slovensko má šancu stať sa konkurencieschopnou krajinou

Ministerstvo dopravy a výstavby SR pripravuje schému dotácií pre nákladné vlaky, ktoré budú smerovať z Číny do Európy.

slovakia

left justify in out

Nosnou témou bola podpora intermodálnej dopravy a podpora tovarových tokov z Číny cez Slovensko ďalej do Európy. Táto trasa sa nazýva Hodvábna cesta. Ide o obrovské toky tovarov, ktoré sú prevážané po železnici. Tieto toky plynú do Európy cez Rusko a ďalej cez Bielorusko a Ukrajinu. Hlavným cieľom je vyrovnať sa nákladným vlakom, ktoré z Číny smerujú do Poľska. Na hraniciach EÚ sa mení rozchod koľají zo širokorozchodnej na klasický rozchod, ktorý sa nachádza na väčšine územia EÚ. Hraničné štáty ako Poľsko, Maďarsko a Slovenskou medzi sebou práve intenzívne súťažia, cez ktoré územie bude tovar prúdiť.  


img
 

„Plánujeme schému štátnej pomoci práve pre čínske vlaky priamou dotáciou na jeden kontajner. Táto schéma je pripravená v stratégii intermodálnej dopravy, ktorú čoskoro predložíme do vlády. Na druhej strane chceme poskytovať aj zľavu zo železničnej dopravnej cesty tak, ako to teraz poskytujeme pre prepravy po železnici,“ uviedol štátny tajomník Jaroslav Kmeť počas návštevy Terminálu kombinovanej dopravy Dobrá pri ukrajinských hraniciach.

 

img

 

Dotácia na jeden  kontajner môže byť podľa jeho slov  50 až 200 eur. Schéma štátnej pomoci by mohla byť platná od nového roka. „Dokonca sme sa dohodli so spoločnosťami, ktoré zabezpečujú takúto prepravu na Slovensku, a tie sú ochotné spustiť zo svojich marží a prispieť 50 až 100 eur zo svojej strany. Na druhej strane sme mali v pondelok rokovania aj s čínskym veľvyslancom. Čínska strana pripravuje dotácie tak, aby sme boli konkurencieschopní voči Poľsku alebo Maďarsku,“ konštatoval Jaroslav Kmeť.


img


Zo slov štátneho tajomníka vyplýva, že dotácia ešte nie je definitívne schválená. Aj napriek tomu ide o záväzné oznámenie zo strany zástupcu ministra dopravy, čo predstavuje obrat v aktuálnej železničnej politike Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona