AKTUALIZÁCIA: V utorok došlo k útoku na kábulskú nemocnicu. Zomrel významný predstaviteľ Talibanu

NETKY.SK • 3 November 2021, 08:29 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: V utorok došlo k útoku na kábulskú nemocnicu. Zomrel významný predstaviteľ Talibanu

KÁBUL - Útok spustil samovražedný atentátnik, ktorý sa odpálil pred vstupom do nemocnice, do ktorej potom vtrhla skupina ozbrojencov. Vyžiadal si minimálne 19 mŕtvych a približne 50 zranených. Zomrel Hamdulláh Muchlis, keď so svojimi mužmi zasahoval pri útoku.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 3.11. 12:30

Jeden z významných talibanských veliteľov Hamdulláh Muchlis zahynul, keď so svojimi mužmi zasahoval pri utorkovom útoku extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na vojenskú nemocnicu v Kábule. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámilo samotné hnutie Taliban.

 

img

 

Muchlis bol členom extrémistickej siete Hakkáníovcov a dôstojníkom elitnej brigády Badr. Je doteraz najvyššie postaveným predstaviteľom Talibanu, ktorý bol zabitý odvtedy, čo sa talibovia zmocnili afganskej metropoly Kábul.

 

"Keď bol veliteľ kábulských jednotiek Hamdulláh Muchlis informovaný, že na Nemocnicu Sardára Mohammada Dáúda Chána zaútočili, okamžite vyrazil na miesto," uviedol tlačový odbor Talibanu s tým, že onedlho nato sa talibovia dozvedeli, že Muchlis bol v boji zabitý.

 

Pôvodná správa

Afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa prihlásila k tomuto útoku. Skupinu ozbrojencov, ktorí vtrhli do nemocnice, napokon eliminovali príslušníci špeciálnych jednotiek afganského vládneho hnutia Taliban, ktorých spustili na strechu budovy z vrtuľníkov.

 

img

 

K útoku na kábulskú nemocnicu Sardára Mohammada Dáúda Chána sa prihlásila afganská odnož IS, známa pod označením Islamský štát-Chorásán (IS-K). Podľa nej išlo akciu, ktorú vykonalo päť jej bojovníkov.

 

Možno vás zaujme: Taliban vyzval zahraničné krajiny, aby uznali jeho vládu v Afganistane

 

Nemenovaný predstaviteľ afganského ministerstva zdravotníctva pre AFP uviedol, že do nemocníc v Kábule priviezli po útoku 19 mŕtvych a okolo 50 zranených. Taliban takýto vysoký počet obetí nepriznal a uviedol len to, že o život prišli dvaja bojovníci Talibanu, dve ženy a jedno dieťa.

 

img

 

Od prevzatia moci Talibanom vzrástol v krajine počet útokov Islamského štátu. Pri októbrových bombových výbuchoch v mešitách v Kandaháre a Kundúze zahynuli desiatky ľudí. Podľa agentúry AFP to komplikuje snahy novej talibanskej vlády o upevnenie jej postavenia na medzinárodnej scéne. Zatiaľ nie je podľa pozorovateľov jasné, či Taliban dokáže eliminovať bezpečnostnú hrozbu, ktorú predstavuje afganská odnož IS.

 

Prečítajte si: Varovanie amerických tajných služieb! Zaútočí afganská odnož IS na USA?

 

Členovia Islamského štátu sú – rovnako ako Talibanci – sunnitskí radikáli, ale obe skupiny majú dlhodobé mocenské a ideologické spory. Talibovia sa usilujú o uznanie medzinárodného spoločenstva a zaistenie pokračovania zahraničnej pomoci, ktorá by zmiernila ekonomickú a potravinovú krízu v Afganistane a zabránila tak hroziacemu vypuknutiu humanitárnej katastrofy.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies