Herec Ethan Hawke si prevzal v San Sebastiáne ocenenie Premio Donostia

NETKY.SK • 18 September 2016, 10:15 • 2 min
Herec Ethan Hawke si prevzal v San Sebastiáne ocenenie Premio Donostia

SAN SEBASTIÁN - Americký herec Ethan Hawke (45) si v sobotu v baskickom San Sebastiáne prevzal čestné ocenenie Premio Donostia za všestrannosť v bohatej kariére. Píše o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Umelec vyjadril pri tejto príležitosti nádej, že sa najbližšie vráti do dejiska tejto prehliadky už ako režisér. Práve filmovej réžii by sa v budúcnosti chcel venovať prioritne.


Súčasťou jeho režisérskej filmografie sú doteraz krátkometrážna snímka Straight to One (1994), respektíve celovečerné snímky Chelsea Walls (2001) a The Hottest State (2006).


V dejisku prehliadky premietli už mimo súťaže remake westernu Sedem statočných, v ktorom sa Ethan Hawke objavuje po boku Denzela Washingtona alebo Chrisa Pratta.


Deväťdňový Medzinárodný filmový festival, ktorý sa koná v španielskom kúpeľnom meste už po 64. raz, ponúka v tomto roku projekciu viac ako 200 filmov vrátane 17 snímok, ktoré sú súčasťou súťaže celovečerných filmov o Zlatú mušľu - hlavnú trofej prehliadky.


V súťaži nemá zastúpenie ani česká, ani slovenská kinematografia.


Popri tvorcoch z filmovo vyspelých štátov ako USA, Británia, Francúzsko či Poľsko sa budú o získanie festivalových cien usilovať aj ich kolegovia z nemenej významných ázijských kinematografií - čínskej, japonskej a juhokórejskej -, ale aj diela z usporiadateľskej krajiny či práce severských a latinskoamerických filmárov.
O laureátoch rozhodne medzinárodná odborná porota, ktorej predsedá tentoraz renomovaný dánsky filmár Bille August.


Dejisko festivalu, ktorý patrí popri Cannes, Benátkach a Berlíne medzi najvýznamnejšie prehliadky svojho druhu na starom kontinente, by ešte do odovzdávania trofejí 24. septembra mala navštíviť plejáda slávnych osobností svetovej kinematografie, čo pre toto podujatie nebolo v uplynulých rokoch samozrejmosťou.


Tentoraz organizátori očakávajú v San Sebastiáne okrem iných aj Richarda Gera, Monicu Bellucciovú a Javiera Bardema, Isabelle Huppertovú a Hugha Granta, ale aj amerického režiséra Olivera Stona a jeho krajanku Sigourney Weaverovú, ktorá bude druhou laureátkou Premio Donostia 2016.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies