Hubová nátierka
Suroviny:
250 g čerstvé huby podľa vlastného výberu, 2 PL olej, 1 ks stredná cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 1/2 KL drvená rasca, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 100 g maslo, 1 PL plnotučná horčica
Postup:
Huby opláchneme, osušíme a pokrájame. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a restujeme do mäkka. Na panvicu vysypeme huby, pridáme rascu a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Restujeme kým huby nezmäknú a nepustia vodu. Potom pridáme prelisovaný cesnak a dusíme, kým sa väčšina vody neodparí, odstavíme a necháme chvíľku schladnúť. Potom hubovú zmes presypeme do kuchynského robota alebo mixéra, pridáme na kocky pokrájané maslo a horčicu. Vymixujeme jemnú nátierku, ktorú prípadne ešte dosolíme. Podávame na čerstvom pečive.

Pečené zemiaky na hubách a víne
Suroviny:
1 kg zemiaky, 2 PL rastlinný olej, 1 KL soľ, podľa chuti rasca, mleté čierne korenie, mletá paprika
Huby: 2 PL rastlinný olej, 1 ks veľka cibuľa, 300 g huby (dubáky, kozáky, kuriatka, šampiňóny, ...), 4 strúčiky cesnak, podľa chuti soľ, rasca, mleté čierne korenie
Na podliatie : 1 dl biele víno
Postup:
Zemiaky umyjeme (nešúpeme), pokrájame na menšie kocky a navrstvíme na plech. Pokvapkáme olejom a pridáme soľ a koreniny podľa chuti. Všetko spolu premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 30 minút. Medzitým si pripravíme huby: na rozpálenej panvici zahrejeme olej a pridáme na plátky nasekanú cibuľku, ktorú orestujeme do sklovita. Pridáme umyté a na väčšie kúsky pokrájané huby, celé strúčiky cesnaku, rascu, čierne korenie a soľ. 2 minútky orestujeme a stiahneme z plameňa. Po 30 minútach vytiahneme zemiaky z rúry, nasypeme k nim restované huby, premiešame, podlejeme vínom a vrátime naspäť do rúry na 15 až 20 minút. Podávame s čerstvým šalátom alebo ešte lepšie s nakladanou zeleninou.

Rizoto z dubákov
Suroviny:
500 g čerstvé huby, 1 šálka ryža guľatozrnná, 3 PL olej, 1 ks cibuľa väčšia, 1/2 KL morská soľ, 2 g čierne korenie mlete, 1 KL petržlenová vňať sušena
Postup:
Huby očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na oleji speníme cibuľu, nakrájanú. Nakrájané huby premyjeme, a dáme na cibuľku. Osolíme,okoreníme a dusíme domäkka. Keď sú huby mäkké, pridáme za šálku ryže. Doplníme vodou a dusíme, pridáme petržlenovú vňať. Počas dusenia premiešavame..ochutnáme, ak je málo slané, posolíme. Rizoto potom odstavíme.

Prajeme dobrú chuť!
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.