Haruhiko Kuroda chce oživiť japonskú ekonomiku

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 07:35 • 2 min
Haruhiko Kuroda chce oživiť japonskú ekonomiku

TOKIO - Skupina 20 najvýznamnejších ekonomík sveta akceptuje fakt, že uvoľňovanie japonskej menovej politiky nemá za cieľ oslabenie japonského jenu, čo by mohlo motivovať špekulatívne operácie na ďalšie znižovanie jeho hodnoty.

slovakia

left justify in out

Japonskému parlamentu to v pondelok povedal guvernér centrálnej banky (BOJ) Haruhiko Kuroda.

Kuroda na summite G20 minulý týždeň vo Washingtone vysvetľoval, že BOJ sa snaží svojimi krokmi ukončiť 15 rokov deflácie, čo je výhodné aj pre iné krajiny. "Vysvetlil som, že úlohou opatrení našej menovej politiky je dosiahnuť náš inflačný cieľ na úrovni 2 %. Myslím si, že ostaté krajiny to pochopili," povedal Kuroda rozpočtovej komisii hornej komory japonského parlamentu. Oslabovanie meny je len "vedľajším produktom" opatrení BOJ a ich cieľom je ukončenie deflácie a naštartovanie hospodárskeho rastu, potvrdil Kurodov pohľad aj minister financií Taro Aso. 

Fakt, že G20 Japonsko za menovú politiku priamo nekritizovala pravdepodobne upokojí BOJ a predstaviteľov ministerstva financií. Očakávalo sa totiž, že Tokio sa dostane pod paľbu kritiky pre podozrenie z neférového znehodnocovania meny s cieľom dodať exportným produktom krajiny väčšiu konkurencieschopnosť. V komuniké vydanom po skončení dvojdňového summitu však G20 iba konštatovala, že bude "mať na zreteli" možné vedľajšie účinky dlhodobejších menových stimulov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies