Vojaci misie ODKB sa sťahujú z Kazachstanu

NETKY.SK • 14 Január 2022, 7:23 • 2 min
Vojaci misie ODKB sa sťahujú z Kazachstanu

ALMA-ATA – Jednotky Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktoré boli vyslané do Kazachstanu z Arménska, Tadžikistanu a Kirgizska, opustili Alma-Atu a zamierili do miest svojho stáleho rozmiestnenia, informovala v piatok agentúra TASS. Podľa agentúry Interfax na cestu do Bieloruska sa lietadlami vydali aj bieloruskí vojaci. Vojaci z Arménska a Tadžikistanu sa do vlasti presúvajú vojenskými dopravnými lietadlami IL-76, zatiaľ čo kirgizskí vojaci a technika opúšťajú Kazachstan pozemnou cestou, v konvojoch.

slovakia

left justify in out

Postupné sťahovanie kontingentu síl ODKB z územia Kazachstanu sa začalo vo štvrtok a má potrvať niekoľko dní. Podľa ruského ministerstva obrany sa prvé jednotky ruských výsadkárov vrátili z misie ODKB vo štvrtok na palube štyroch lietadiel IL-76MD. Ako po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom informoval minister obrany Sergej Šojgu, návrat jednotiek ODKB z Kazachstanu sa zavŕši 19. januára.

 

img

 

Jednotky ODKB začali súbežne s prípravami na svoje stiahnutie odovzdávať kazašským bezpečnostným orgánom objekty, ktoré chránili. „Kolektívne mierové sily“ ODKB boli do Kazachstanu vyslané na základe žiadosti tamojšieho prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva a v súlade s rozhodnutím Rady ODKB zo 6. januára. Skupina zahŕňala jednotky ozbrojených síl Ruska, Bieloruska, Arménska, Tadžikistanu a Kirgizska. Hlavnou úlohou jednotiek zapojených do misie bolo prevziať pod ochranu hlavné strategické objekty v oblasti Alma-Aty a pomáhať pri stabilizácii a normalizácii situácie. Tá sa v Kazachstane vyostrila po novom roku, keď spočiatku pokojné protesty proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt prerástli do nepokojov a zrážok s bezpečnostnými zložkami.

 

img

 

Tokajev následne odvolal vládu, prevzal vedenie štátnej bezpečnostnej rady, vyhlásil výnimočný stav a požiadal ODKB o vyslanie tzv. mierových síl do Kazachstanu. Podľa Tokajeva do Kazachstanu v rámci misie ODKB dorazilo 2 030 „mierotvorcov“ a 250 kusov techniky. Kazašská opozícia však označuje túto misiu za inváziu, pričom mnohí sa obávajú, že Moskva ju využije na to, aby posilnila svoj vplyv v Kazachstane, konštatovala AFP.

 

Možno vás zaujme: USA vyzvali Rusko, aby bezodkladne stiahlo svojich vojakov z Kazachstanu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona