Hamas oznámil obnovenie finančnej a vojenskej spolupráce s Iránom

NETKY.SK • 28 August 2017, 19:06 • 2 min
Hamas oznámil obnovenie finančnej a vojenskej spolupráce s Iránom

GAZA - Palestínske fundamentalistické hnutie Hamas obnovilo svoje vzťahy s Iránom. Oznámil to dnes nový líder Hamasu v pásme Gazy Jahjá Sinwár, ktorý súčasne avizoval prípravy na prípadné obnovenie bojov s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Jahjá Sinwár sa dnes stretol s novinármi prvýkrát od svojho nástupu do funkcie vo februári tohto roku. Uviedol, že Irán je teraz "najväčším finančným a vojenským podporovateľom" ozbrojeného krídla militantného hnutia Hamas, informovala agentúra AP. Hamas dlhodobo udržiaval veľmi úzke kontakty s Iránom, ktorý mu poskytoval štedrú finančnú i vojenskú pomoc. Tradičné spojenecké vzťahy však prudko ochladli v dôsledku sýrskej občianskej vojny, v ktorej sa Teherán a Hamas ocitli na opačnej strane barikády. 

 

Irán podporoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Hamas sýrskych povstalcov. Líder Hamasu v pásme Gazy dnes vyhlásil, že jeho hnutie v súčasnosti s pomocou Iránu sústreďuje svoje vojenské sily. Podľa neho sa tak deje v rámci príprav na boj, ktorého cieľom je "oslobodenie Palestíny"Jahjá Sinwár vo februári nahradil v pozícii lídra Hamasu v pásme Gazy Ismáíla Haníju, ktorý sa stal najvyšším vodcom hnutia. Hamas, ktorý disponuje silným ozbrojeným krídlom, viedol proti židovskému štátu už tri vojny. Pásmo Gazy ovláda od roku 2007.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies