Haloween vo svete aj na Slovensku: Kde starodávny sviatok vznikol a ako ho oslavujú v iných krajinách?

NETKY.SK • 31 Október 2023, 19:38 • 2 min
Haloween vo svete aj na Slovensku: Kde starodávny sviatok vznikol a ako ho oslavujú v iných krajinách?

Celý svet má rôzne tradície, ktorými si miestni spríjemnú deň a oslavujú Haloween. Väčšina si pôvod Haloweenu spojí so Spojenými štátmi, kde sa spája s udalosťami, ktoré sa stali v 16.storočí v Saleme.

slovakia

left justify in out

Haloween je na Slovensku novým sviatkom, ktorý prináša do ulíc ľudí v zaujímavých kostýmoch i aktivity pre deti. Vyrezávanie tekvíc, karnevaly či nosenie strašidelných masiek si už našli cestu aj do základných a stredných škôl. Tínedžeri sa zase večer stretnú na Haloweenskych párty. 

Celý svet má rôzne tradície, ktorými si miestni spríjemnú deň a oslavujú Haloween. Väčšina si pôvod Haloweenu spojí so Spojenými štátmi, kde sa spája s udalosťami, ktoré sa stali v 16.storočí v Saleme. 

Starodávny pôvod

Napriek tomu má sviatok Halloween svoje korene v starodávnom keltskom festivale Samhain, pohanskej náboženskej oslave na privítanie úrody na konci leta, keď ľudia zapaľovali vatry a nosili kostýmy, aby odohnali duchov. 

V ôsmom storočí pápež Gregor III určil 1. november ako čas na uctenie si svätých. Čoskoro nato prišiel Deň všetkých svätých , aby začlenil niektoré z tradícií Samhainu.

Večer pred Sviatkom všetkých svätých bol známy ako All Hallows Eve a neskôr Halloween. 

Tradície vo svete

Haloween oslavuje každá krajina inak. Kým Američania chodia od domu k domu zbiertať sladkosti a vyrezávajú tekvice, u nás sa kostými nosia, no sladkosti sa zbierať nechodia.

Mexiko: Día de los Muertos

El Día de los Muertos spadá medzi 31. októbrom a 2. novembrom, kedy sa rodiny môžu nakrátko stretnúť s dušami svojich zosnulých príbuzných. Verí sa, že na Deň mŕtvych sa rozpúšťa hranica medzi duchmi a živými, čo umožňuje rodinám jesť, piť a tancovať so svojimi blízkymi. 

Rodiny nechávajú obľúbené jedlá a iné dary na hroboch alebo na ofrendách postavených v ich domoch, ktoré môžu byť ozdobené sviečkami.

Írsko a Škótsko: Samhain

Oslavy Samhainu začínajú večer 31. októbra a trvajú do 1. novembra. Podobne ako v Deň mŕtvych sa verí, že v tomto období duchovný svet a živí ľudia sú schopní sa prelínať. Samhain bol prvýkrát spomenutý v ranej írskej literatúre siahajúcej až do 9. storočia.

 

Japonsko: Halloweenske vlaky

Odkedy sa v Tokijskom Disneylande v roku 2000 prvýkrát konala oslava Halloweenu, popularita tohto sviatku v celej krajine vzrástla. Väčšina zábavy však zostáva na dospelých.

Občania, ktorí sa oslavujú prostredníctvom pouličných večierkov, sprievodov a domácich stretnutí, predvádzajú svoje tvorivé schopnosti prostredníctvom prepracovaných kostýmov. Jedno z neočakávanejších miest osláv? Vlaky. Typické tiché miesto na jazdu, počas Halloweenu sa vlaky menia na miesta osláv s jedinečnými témami.


Taliansko: Ognissanti

Ognissanti, ktorý sa oslavuje 1. novembra, je spôsob, akým Taliansko oslavuje Deň všetkých svätých. Ognissanti, ktorý sa datuje do 4. storočia nášho letopočtu, je dňom, kedy si Taliani uctia mučeníkov a svätých katolíckej cirkvi.

Nasledujúci deň, 2. november, je známy ako Giorno dei Morti, čiže Deň mŕtvych. Hoci je to predovšetkým čas strávený s rodinou a účasťou na omši, každý región má svoje vlastné rituály a tradície. 

Na Sicílii sa verí, že mŕtvi nosia sladkosti alebo drobné darčeky dobre vychovaným deťom a v regióne Lombardia je zvykom nechať v kuchyni vázu plnú vody, aby ju mŕtvi mohli počas noci napiť.  

Oslavy na Slovensku

Pre Slovákov je dôležitým sviatkom Sviatok všetkých svetých a Haloween je oslavou a zábavou. Tradície osláv sa sčasti podabajú na USA, hlavne pri známych Haloweenskych párty.

Juraj Zajonc z Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied pre agentúru SITA uviedol, že vyrezávanie tekvicových svietnikov, označovaných lokálne napríklad ako svetlonos, a ich umiestňovanie do exteriéru alebo interiéru obydlí bolo v jesennom období na Slovensku známe už pred udomácňovaním sa Halloweenu.

Na Slovensko sa sviatok dostal najmä vďaka otvoreniu sa svetu v roku 1989, pričom dovtedy populárny mimo subkultúr nebol. 

Zdroje:

https://blogs.loc.gov/headlinesandheroes/2021/10/the-origins-of-halloween-traditions/

https://www.helloglobo.com/blog/halloween-traditions-from-around-the-world

https://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: History.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies