Guardiola pred semifinálovou odvetou: Zachováme pokoj

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 10:15 • 2 min
Guardiola pred semifinálovou odvetou: Zachováme pokoj

MNÍCHOV - V utorok sa rozhodne o prvom finalistovi futbalovej Ligy majstrov 2014/2015, hoci mnohí už majú v jeho mene jasno. Jednou nohou sú v berlínskom vyvrcholení ročníka (sobota 6. júna, Olympijský štadión) hráči FC Barcelona, ktorí pred týždňom v prvom semifinále na Nou Campe prevalcovali nemeckého majstra Bayern Mníchov 3:0.

slovakia

left justify in out

Bavorov ale nikdy nemožno odpísať a vypredaná Allianz Arena ich poženie vpred. Karty sú však rozdané jasne, keďže na domácej strane stojí zraneniami zdeptaný 5-násobný európsky šampión, ktorý v ligovej generálke prehral doma s Augsburgom 0:1 a ťahá sériu štyroch prehier, resp. šiestich hodín bez gólu (361 minút). Oproti nemu bude stáť štvornásobný kontinentálny majster, ktorý v posledných siedmich súťažných zápasoch neinkasoval, čo je nový klubový rekord a jeho ofenzívu ťahá v skvelej forme hrajúce juhoamerické trio MNS - Lionel Messi, Neymar a Luis Suarez. Práve títo traja útočníci v posledných siedmich dueloch "Barcy" spolu strelili 25 gólov. Futbal prináša prekvapenia, či to bude tento prípad, ukáže až odveta. Domáci ale už otočili štvrťfinále s Portom, keď po prehre na Štadióne Draka 1:3 v odvete sfúkli súpera 6:1.

 

Vyzerá to však tak, že Katalánci odplatia Bayernu krutú prehru z roku 2013. Bavori vtedy na Nou Campe prevalcovali Barcu 4:0, do finále postúpili celkovým skóre 7:0 a pod vedením trénera Juppa Heynckesa sa tešili zo zisku prestížneho treble. Barcelona má v tomto roku šancu zopakovať husársky kúsok Bayernu a získať tri cenné trofeje. Je na čele Primera División, dve kolá pred koncom vedie o štyri body pred rivalom a ďalším semifinalistom LM Realom Madrid. Je i vo finále Španielskeho pohára a v LM postúpila medzi elitné kvarteto siedmykrát v priebehu uplynulých ôsmich rokov.

 

"Barca" sa naladila na Bayern domácou ligovou výhrou 2:0 nad Realom Sociedad San Sebastian, ktorú zabezpečili góly Neymara a Pedra. "V zápasoch máme taktický plán a darí sa nám ho výborne plniť. Jeho základom je od začiatku spôsobiť súperovi problémy. Keď si všetci myslia, že lepšie je bežať dozadu, my bežíme dopredu," citovala agentúra Reuters 45-ročného trénera hostí Luisa Enriqueho, ktorý sedí na lavičke Barcy prvú sezónu.

 

Iba jedinému tímu sa vo vyraďovačke LM podarilo v odvete zmazať trojgólové manko. Deportivo La Coruňa v sezóne 2003/2004 po prehre 1:4 s AC Miláno zvíťazilo na domácej pôde 4:0 a postúpilo do ďalších bojov. Na husársky kúsok galícijského tímu sa vynasnaží nadviazať Bayern a aj preto dvojgólový hrdina prvého zápasu Lionel Messi tvrdí, že domáci nepredajú kožu lacno. "Nemecké tímy sú vždy tvrdým orieškom, či už na reprezentačnej úrovni alebo v klubových súťažiach. V úvodnom zápase sme dosiahli veľmi dobrý výsledok, no pred odvetou nemôžeme lietať v oblakoch. Do Mníchova nesmieme cestovať s prehnaným sebavedomím," citovala agentúra DPA slová Messiho, ktorý je so 77 gólmi najlepším strelcom v histórii LM.

 

Enriqueho bývalý spoluhráč z Barcelony Pep Guardiola absolvoval pred týždňom trpký návrat na Nou Camp, kde žal trofeje ako hráč (16) i ako tréner (14). Stále má v tíme lazaret, mimo sú David Alaba, Arjen Robben, Franck Ribery, Holger Badstuber aj Sebastian Rode. Súpera pozná dokonale a má v hlave už aj taktiku: "Ak by sme sa v utorok sústredili len na strieľanie gólov, vypadneme tak ako v semifinále minulý rok s Realom. Musíme zostať pokojní, kontrolovať hru a uvidíme, čo z toho vyplynie," povedal Guardiola.

 

"V posledných zápasoch nám absolútne nič nevychádzalo. Nevedeli sme premieňať ani šance. Ale raz sa to zlomí a my to opäť budeme robiť dobre," burcuje kapitán domácich Philipp Lahm.

 

Barcelona môže v Mníchove dosiahnuť prvé víťazstvo a postúpiť už do jej ôsmeho finále PEM, resp. LM. Ak nastúpi Xavi Hernandez, bude to pre neho jubilejný a rekordný 150. štart v LM. Barcelonský trojlístok Messi, Neymar a Suarez v tejto sezóne nastrieľal spolu 112 gólov a prekonal rekordný zápis tria Messi, Samuel Eto'o, Thierry Henry (100 gólov) z ročníka 2008/2009, keď Katalánci slávili treble.

 

odveta semifinále LM 2014/2015, utorok 12. mája (20.45 SELČ):

Bayern Mníchov - FC Barcelona /prvý zápas: 0:3, rozhoduje: Mark Clattenburg (Ang.)/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies