Gruzínsky exprezident Saakašvili, prišiel o ukrajinské štátne občianstvo. Hrozí mu vyhostenie do rodnej vlasti

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 6:41 • 2 min
Gruzínsky exprezident Saakašvili, prišiel o ukrajinské štátne občianstvo. Hrozí mu vyhostenie do rodnej vlasti

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko odobral štátne občianstvo Michailovi Saakšvilimu, bývalému prezidentovi Gruzínska, ktorý sa presťahoval na Ukrajinu a istý čas pôsobil na čele jedného z tamojších regiónov.

slovakia

left justify in out

Štátny migračný úrad v Kyjeve dnes informoval o tomto kroku s tým, že mu predchádzalo získanie nešpecifikovaných dokumentov z Gruzínska. Gruzínske štátne občianstvo Saakašvilimu odobrali ešte v roku 2015, keď bol vymenovaný za gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti. Gruzínske orgány však požadujú jeho vydanie do vlasti, aby čelil obvineniam v súvislosti so zásahmi proti demonštrantom a jednej zo súkromných televíznych staníc v období, keď bol vo funkcii hlavy štátu.

 

Saakašvili získal ukrajinské občianstvo v máji 2015, ešte predtým sa však stal poradcom prezidenta Porošenka. Gubernátorom Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny bol do novembra 2016, keď podal demisiu s poukázaním na údajné prekážky v boji proti korupcii. Následne Saakašvili oznámil aj ukončenie spolupráce s Porošenkom a založenie novej politickej strany s cieľom usporiadať predčasné voľby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona