Greenpreas kritizuje pasivitu vlády, žiada urýchlenie programu pre obnoviteľné zdroje energie

NETKY.SK • 3 August 2015, 12:18 • 2 min
Greenpreas kritizuje pasivitu vlády, žiada urýchlenie programu pre obnoviteľné zdroje energie

BRATISLAVA - Slovenská vláda nedokázala odštartovať program na podporu obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach ani dva roky po jeho schválení.

slovakia

left justify in out

Organizácia Greenpeace Slovensko preto žiada o jeho urýchlené spustenie, keďže jeho odďaľovanie oberá ľudí o peniaze, ktoré by mohli ušetriť, a zároveň ohrozuje výrobcov a predajcov obnoviteľných zdrojov.

 

„Pokiaľ dokáže vláda rozdávať regiónom z vládnej rezervy milióny eur, schvaľovať miliónové dotácie a úľavy pre konkrétne firmy, tak by určite dokázala nájsť zdroje aj pre tento program bez toho, aby musela čakať na eurofondy. Je však otázne, či nejde o ďalší účelový krok na obmedzenie podpory obnoviteľných zdrojov energie a politicky motivovaný plán spustenia programu až tesne pred voľbami,“ dodal Pavol Široký, koordinátor energetickej kampane Greenpeace Slovensko.


Už začiatkom júla 2013 schválila slovenská vláda Koncepciu rozvoja výroby elektriny z malých obnoviteľných zdrojov energie, ktorá má za cieľ podporiť domácnosti pri vlastnej výrobe ekologickej energie. Dotácie sú určené na kúpu malých ekologických zdrojov elektriny a tepla ako malé fotovoltaické systémy a veterné turbíny, slnečné kolektory, kotly na biomasu či tepelné čerpadlá.

 

Z prostriedkov Európskej únie bude do programu na podporu obnoviteľných zdrojov smerovať asi 115 miliónov eur. Domácnosti môžu vďaka výrobe vlastnej elektriny a tepla ušetriť stovky eur ročne. Program by mohol pomôcť 50 až 70-tisícom domácnostiam na Slovensku, čo predstavuje asi 280-tisíc ľudí.


Administráciou celého procesu bola poverená Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Žiadatelia si môžu na jej webovej stránke vyberať zo zoznamu technológií a montážnych firiem spĺňajúcich určené podmienky. Zverejnenie technických podmienok a začiatok registrácie zariadení a spoločností vykonávajúcich inštalácie obnoviteľných zdrojov energie by mali byť zverejnené začiatkom augusta. O žiadosti o dotácie by malo byť možné požiadať na jeseň tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies