Greenpeace jadrovú energiu nepovažujú za nenahraditeľnú

NETKY.SK • 27 Október 2014, 14:37 • 2 min
Greenpeace jadrovú energiu nepovažujú za nenahraditeľnú

BRATISLAVA - Jadrová energia nie je podľa organizácie Greenpeace Slovensko nenahraditeľná. Ako pre agentúru SITA povedal koordinátor klimatickej a energetickej kampane organizácie Pavol Široký, v súčasnosti je v európskych krajinách skôr trendom znižovať podiel energie vyrobenej v jadrových elektrárňach.

slovakia

left justify in out

Organizácia tým reagovala na vyhlásenia nového eurokomisára pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča, podľa ktorého jadrovú energiu v súčasnosti nie je možné nahradiť nijakým spôsobom.

 

"Náš názor je jasný. S jadrovou energiou sa spájajú veľké riziká, napríklad uskladňovanie nebezpečného odpadu. Pritom jadrová energetika v súčasnosti pokrýva len približne 30 percent spotreby elektriny v Európe," povedal Široký. Široký zároveň uvádza príklad Francúzska, ktoré sa zaviazalo do roku 2025 znížiť podiel energie vyrábanej v jadrových elektrárňach zo 70 percent na 50 percent. "Dvanásť členských štátov pritom jadrové elektrárne nevyužíva vôbec," povedal. Na Slovensku je podľa neho situácia opačná a v prípade dostavby tretieho a štvrtého bloku Mochoviec sa podiel energie z jadrových elektrární u nás zvýši z 54 na 75 percent. "Robí nás to potom zbytočne závislými od Ruska, keďže jadrové palivo musíme dovážať odtiaľ," dodal Široký s tým, že je v záujme celej Európy diverzifikovať zdroje energie a čo najviac využívať obnoviteľné zdroje. 

 

Podľa vyjadrení nového eurokomisára pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča pre portál vEnergetike.sk je jadrová energia pre Európu v súčasnosti nenahraditeľná. "Jadrové elektrárne máme v 16 krajinách, 14 z nich naďalej vidí budúcnosť energetiky jednoznačne aj v spektre, ktorého silnou súčasťou bude jadrová energetika," povedal. Európska únia podľa neho naďalej ponechá rozhodnutie, či investovať do jadrovej energetiky alebo nie, na každej jednej členskej krajine. Európska komisia bude len posudzovať, či sú dodržané všetky bezpečnostné pravidlá a či sa rešpektujú najvyššie bezpečnostné štandardy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies