Grécko verí, že veritelia do konca februára uzavrú prvú revíziu

NETKY.SK • 9 Február 2016, 14:41 • 2 min
Grécko verí, že veritelia do konca februára uzavrú prvú revíziu

ATÉNY - Grécko potrebuje, aby medzinárodní veritelia čo najskôr uzavreli prvé hodnotenie pokroku pri zavádzaní reforiem.

slovakia

left justify in out

Priaznivý výsledok je totiž kľúčový pre začatie diskusie o zmiernení dlhovej záťaže Grécka, uviedla dnes hovorkyňa kabinetu Olga Gerovasiliová. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Vedúci misií z Európskej únie, Európskej centrálnej banky, Medzinárodného menového fondu a predstavitelia záchranného fondu eurozóny v piatok (5.2.) po štyroch dňoch prerušili rokovania so zástupcami Grécka o pokroku pri zavádzaní dôchodkovej reformy a plnení fiškálnych cieľov.

 

Krajina potrebuje, aby revízia dopadla dobre a získala ďalšie financie z tretieho záchranného balíka. Okrem toho, od výsledkov revízie závisí aj to, či sa Aténam podarí otvoriť s veriteľmi diskusiu o zmiernení dlhovej záťaže.

 

Grécko očakáva, že veritelia sa na budúci týždeň vrátia do Atén, aby pokračovali v kontrole plnenia podmienok tretieho úveru. A verí, že ju uzavrú do konca februára. To je totiž zásadná podmienka pre začatie dlho očakávanej diskusie o tom, ako reštrukturalizovať grécky dlh tak, aby bol zvládnuteľný.

 

Podľa Gerovasiliovej grécka vláda chce celý proces uzavrieť čo najskôr, pretože "ani Atény, ani Európa si nemôžu dovoliť strácať čas".

 

"Loptička je teraz na strane veriteľov, a tí by mali zaujať konštruktívny postoj," povedala hovorkyňa.

 

Vynorili sa však obavy, že revízia môže viaznuť, pretože grécka vláda na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom má v parlamente len veľmi tesnú väčšinu troch kresiel. A to môže ohroziť schvaľovanie niektorých reforiem.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies