Grécko sľúbilo zdržať sa krokov zaťažujúcich rozpočet

NETKY.SK • 21 Február 2015, 07:09 • 2 min
Grécko sľúbilo zdržať sa krokov zaťažujúcich rozpočet

BRUSEL - Predstavitelia gréckej vlády sa zaviazali, že nezavedú v krajine žiadne reformy, ktoré by mali negatívny dopad na štátny rozpočet.

slovakia

left justify in out

V pondelok tiež predložia predbežný zoznam opatrení, ktoré plánujú zaviesť. Medzinárodný úverový program sa tak predĺži o štyri mesiace. Po mimoriadnom rokovaní euroskupiny to uviedol šéf euroskupiny Jeroen Dijsselboem. "Je to veľmi pozitívny výsledok," komentoval dohodu Dijsselbloem. "Dnešok bol prvým krokom v procese obnovenia dôvery," dodal. Aj grécky minister financií Yannis Varoufakis skonštatoval, že dohoda umožní znovu vybudovať vzťahy Grécka s Európou a Medzinárodným menovým fondom.


Takmer 11 mld. eur určených na rekapitalizáciu bánk síce bude naďalej k dispozícii, avšak uvoľňovať ich bude Európska centrálna banka. V súčasnosti ich drží grécky fond finančnej stability (HFSF). Podľa Dijsselbloema je dôvodom na stiahnutie peňazí späť snaha zabezpečiť, aby sa skutočne použili na plánovaný účel, a nie aby financovali potreby gréckej vlády.


Grécky kabinet dohodu s euroskupinou privítal. Predstaviteľ vlády pre agentúru Reuters povedal, že štvormesačné predĺženie poskytne Aténam čas na vyjednanie "novej dohody". Potvrdil tiež, že vláda predloží zoznam opatrení, pričom prvoradé budú tie, na ktorých sa zhodli s eurozónou. Ide napríklad o boj s daňovými únikmi či o korupciu. "Grécko obrátilo list," dodal zástupca gréckej vlády.


Dohoda odstraňuje bezprostredné riziko pre Grécko, ktorému by sa budúci mesiac minuli peniaze a zabraňuje aj hroziacemu odchodu krajiny z eurozóny. tzv. grexitu. Poskytuje čas pre novovytvorenú grécku vládu na vyjednávania s veriteľmi a na zavedenie reforiem.

Nervozita z ďalšieho vývoja v Grécku a eurozóne, podporovaná aj správami o príprave Európskej centrálnej banky na grexit, vyvrcholila v piatok oslabením eura na 1,1287 USD/EUR. Po tom, ako z Bruselu začali chodiť správy o dohode, sa euro zotavilo a nakrátko vystúpilo až na 1,1428 USD/EUR, kým opäť pokleslo tesne nad 1,1400 USD/EUR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies