Práca z domu alebo z postele je momentálne populárna, je však bezpečná?

NETKY.SK • 20 Február 2021, 17:15 • 2 min
Práca z domu alebo z postele je momentálne populárna, je však bezpečná?

SLOVENSKO- V momentálnej pandemickej situácii vyzerá u mnohých ľudí „homeoffice“ alebo práca z domu často ako práca z postele. Je to pre naše telo bezpečné?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mnohým ľuďom vystriedala posteľ rannú cestu do práce. Namiesto pekných šiat, obleku, či bežného oblečenia zostávajú v pyžamách a  pod paplónom.

 

img

 

Pre niektorých je to sen, pre iných nočná mora. Ak však zostávame príliš dlho v posteli, môže to spôsobiť viacero zdravotných, psychologických aj fyzických problémov. A aj keď si ich teraz nevšimnete, pretože vás možno nebolia až tak veľmi nohy, či chrbát, mohli by sa neskôr v živote prejaviť nepriaznivé účinky, možno aj trvalé.

 

Následky práce z postele

 

Odborníci tvrdia, že bez ohľadu na to, či sa práci z postele dá vyhnúť, alebo nie, nie je to pre naše telo dobré, preto je veľmi dôležité meniť naše pracovné polohy. Keď sa rozhodnete pracovať z postele a budete tráviť väčšinu času v jedinej pohodlnej polohe, na mäkkom matraci, spôsobuje to napätie v ostatných častiach tela, hoci v danej chvíli necítite nepohodlie.

 

img

 

Často to vedie k trvalým následkom. Tie sa môžu prejaviť trvalou stuhnutosťou chrbta, artritídou, bolesťou kostí, väzov a svalov na krku, ktoré umožňujú pohyb. 

 

img

 

Susan Hallbeck, riaditeľka inžinierstva systémov zdravotnej starostlivosti na klinike Mayo, jednej z najväčších lekárskych výskumných inštitúcií v USA v rozhovore pre BBC odporúča zvoliť radšej vzpriamené sedenie na kresle, či stoličke a zameranie sa na „neutrálne držanie tela“.

 

img

 

Ak predsalen chcete pracovať z postele, zrolujte vankúš a podložte si ho pod spodnú časť chrbta, aby ste mali bedrovú oporu, vankúše si dajte pod kolená, pokúste sa oddeliť displej od klávesnice (ak je to možné) a vložte displej do výšky očí.

 

Čokoľvek robíte, mali by ste sa vyvarovať ležaniu na bruchu. Keď napríklad píšete v lehu, veľmi namáhate krk i lakte.

 

„Ak budete pracovať dlho z domu“ - a väčšina odborníkov predpovedá, že to tak asi bude dlhšiu dobu - „skutočne sa oplatí investovať do dobrej pracovnej stoličky“ dodáva Hallbecková.

 

 

Vplyv na mozog

 

Keď pracujete dlhú dobu z postele, nielenže to potenciálne fyzicky zruinuje telo, ale je to zlé i pre spánkové návyky. "Ako špecialisti na spánok máme tendenciu odporúčať, aby posteľ slúžila pre tri S: spánok, sex alebo keď ste chorí." To je všetko, “ hovorí Rachel Salas, docentka neurológie a expertka na spánok na univerzite Johns Hopkins University v Marylande.

 

img

 

Mozog a telo si nakoniec prestanú spájať posteľ s odpočinkom a môže vzniknúť nespavosť, vďaka ktorej sa vám bude ráno veľmi ťažko vstávať. Odborníci z USA to prezieravo nazvali "koronasomnia". Pretože insomnia predstavuje nespavosť.

 

S prácou v posteli to naozaj netreba preháňať!

 

Súvisiaci článok: Vláda nariaďuje zamestnancom povinnú prácu z domu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies