Grécko poslalo nový návrh reforiem, obsahuje aj zvýšenie daní

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 10:24 • 2 min
Grécko poslalo nový návrh reforiem, obsahuje aj zvýšenie daní

BRUSEL - Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dostal vo štvrtok neskoro večer nové reformné návrhy zo strany Grécka tak, ako to vláda z Atén prisľúbila v snahe získať cez trvalý euroval tretí program finančnej pomoci vo výške 53,5 miliardy eur, aby sa vyhla štátnemu bankrotu a masovým výberom hotovosti z bánk a zotrvala v eurozóne. Oznámil to Dijsselbloemov hovorca Michel Reijns.

slovakia

left justify in out

"Jeroen Dijsselbloem dostal nové návrhy Grécka. Je dôležité, aby ich inštitúcie (veritelia) zobrali do úvahy pri posudzovaní budúceho programu pomoci pre Atény," uviedol Reijns na svojom účte na Twitteri.

 

Reformné návrhy gréckej vlády boli zaslané trojke medzinárodných veriteľov Grécka - Európskej komisii, Európskej centrálnej banke (ECB) a Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Nové opatrenia vlády Alexisa Tsiprasa sa okrem iného týkajú zvýšenia daní pre spoločnosti lodiarskeho priemyslu a zrušenia daňových výnimiek pre grécke ostrovy a viaceré tovary a služby, čomu sa doteraz vláda bránila. Grécka vláda plánuje aj zvýšenie daňovej záťaže (daň z pridanej hodnoty) pre reštaurácie, zmeny v dôchodkovom systéme od októbra 2015 v podobe úspor jedného percenta HDP, posunutie hranice odchodu do dôchodku, zníženie výdavkov na obranu o 300 miliónov eur do konca roka 2016 a tiež jasný časový horizont pre privatizáciu štátnych spoločností.

 

Na oplátku chce Tsiprasov kabinet, aby veritelia preskúmali možnosti primárneho prebytku na obdobie najbližších štyroch rokov. Ďalšou z požiadaviek Atén je poskytnutie úveru vo výške 53,5 miliardy eur na krytie svojich finančných záväzkov do konca júna 2018.

 

Veritelia musia teraz urgentne zanalyzovať dokumenty o reformnom úsilí gréckej ľavicovej vlády. Ich názory budú sprostredkované ministrom financií eurozóny (Euroskupina), ktorí sa v sobotu v Bruseli stretnú na ďalšom mimoriadnom zasadnutí o Grécku. Následne sa v nedeľu uskutoční dvojsummit, čiže najskôr rokovanie lídrov 19-člennej eurozóny a vzápätí aj zasadnutie premiérov a prezidentov všetkých 28 členských štátov EÚ.

 

S týmito návrhmi na stole bude môcť trojka veriteľov posúdiť "výšku programu finančnej pomoci pre Grécko", uviedol nemenovaný diplomatický zdroj EÚ. Grécka vláda už v stredu podala oficiálnu žiadosť eurozóne, hlavnému veriteľovi, o nový program finančnej pomoci rozložený na obdobie troch rokov. Jedná sa v poradí už o tretí záchranný program od roku 2010 výmenou za úspornú rozpočtovú politiku. Ak by ministri a lídri eurozóny najnovšiu žiadosť Grécka neohodnotili ako serióznu, nedeľňajší dvojsummit by sa mohol doslova premeniť na krízový summit.

 

Návrhy, ktoré vo štvrtok dostal šéf Euroskupiny, budú dnes zaslané na prehodnotenie a schválenie aj gréckemu parlamentu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies