Grécko počíta s tým, že sa s veriteľmi čoskoro dohodne

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 14:12 • 2 min
Grécko počíta s tým, že sa s veriteľmi čoskoro dohodne

ATÉNY - Atény počítajú s tým, že sa čoskoro dohodnú s medzinárodnými veriteľmi na uvoľnení zvyšných peňazí zo záchranného programu.

slovakia

left justify in out

Predpokladajú to premiér Alexis Tsipras rovnako ako jeho ministri, minister financií Janis Varoufakis a minister práce Panos Skourletis. Naopak, Európska komisia (EK) nepočíta s bezprostredným prelomom v rokovaniach. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
     

"Sme na cieľovej rovinke smerujúcej k riešeniu výhodnému pre obe strany," uviedol Tsipras v pondelok (18. 5.). Podobne sa vyjadril aj Varoufakis v rozhovore pre televíziu Star v noci nadnes. "Sme už blízko riešenia," povedal Varoufakis.
     

Skourletis na otázku gréckej televízie, kedy Atény dosiahnu dohodu, dnes odpovedal: "De facto v najbližších dňoch." Upozornil na to, že posledným termínom je 5. jún, keď Grécko musí uhradiť ďalšiu splátku Medzinárodnému menovému fondu (MMF). "Všetci vieme, že ak dovtedy nebude existovať riešenie týkajúce sa financovania, situácia sa skomplikuje." Grécko musí v júni MMF splatiť približne 1,5 miliardy eur.
     

EK však v rokovaniach s Gréckom nepočíta s bezprostredným prelomom. "Ešte stále existujú témy, ktoré sú otvorené," reagoval dnes hovorca EK na vyjadrenia gréckych politikov. "Naďalej pracujeme vo dne v noci, aby sme dospeli ku komplexnej dohode." Zdá sa, že spornými bodmi zostávajú reformy dôchodkov a trhu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies